З працівниками Управління Держпраці проведено навчання на тему «Електронна система декларування»

Головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела навчання на тему: «Електронна система декларування» з працівниками Управління, робочі місця яких знаходяться в районах. Присутні були ознайомлені з основними вимогами та особливостями, які висуваються до держслужбовців щодо заповнення електронних декларацій.

 Одним з найбільш ефективних методів профілактики корупції в державній сфері є посилення заходів фінансового та іншого контролю осіб, уповноважених на виконання державних та інших, прирівняних до них, функцій.

Ангеліна Мусієнко зазначила, що на даний час актуальною темою є початок подання державними службовцями електронної декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік і з 1 січня 2017 року розпочато подання  щорічних електронних декларацій.

Акцентовано увагу присутніх на тому, що подання декларацій здійснюється згідно із Законом України «Про державну службу», Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»,  рішенням Національного агентства від 10.06.2016 № 2 «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.07.2016 за № 958/29088.

Цього року електронні декларації про майно та доходи подаються за 2016 рік шляхом заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру   декларацій осіб, уповноважених на виконання  функцій держави  або місцевого самоврядування.

Ангеліна Мусієнко наголосила на необхідності врахування змін до Закону України «Про запобігання корупції» :

- статті 46: з1 січня 2017 року при зазначенні відомостей про цінне рухоме майно, отримані (нараховані) доходи у вигляді подарунків, наявні грошові активи, фінансові зобов’язання, видатки та правочини встановлений Законом поріг декларування визначається у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня звітного року (на 01.01.2017- 1600 гривень). Ці  зміни стосуються подання декларацій за 2017 рік.

Доповідач зазначила, що при заповненні декларацій за 2016 рік застосовується розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на              1 січня 2016 року (1378 гривень); частини 2 статті 52: з 1 січня 2017 року суб’єкти декларування повідомляють про  суттєві зміни у своєму в майновому стані, якщо отриманий ними дохід, придбане майно перевищують суму у розмірі 50 прожиткових мінімумів (станом на 01.01.2017- 80 тис. гривень), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Ангеліна Мусієнко звернула увагу присутніх на те, що за несвоєчасне  подання без поважних причин декларацій передбачено адміністративну відповідальність (ст.1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а за умисне неподання  декларації – кримінальну відповідальність (ст. 3661 Кримінального кодексу України).

        

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)