На засіданні колегії підсумували роботу за 2016 рік та визначились із пріоритетами на майбутнє

   Підсумки роботи за 2016 рік проаналізували на засіданні колегії Управління Держпраці у Кіровоградській області за участю представників обласної Федерації профспілок, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в області, Громадської ради при Управлінні та інших соціальних партнерів.

    Перед початком засідання голова колегії, начальник Управління Сергій Подорожний зауважив, що вже традицією стало перед засіданнями колегій підписувати угоди про співпрацю із соціальними партнерами. 20 січня підписали Угоду між територіальним управлінням та службою у справах дітей облдержадміністрації з метою запобігання дискримінації дитячої праці та недопущення порушення трудових прав неповнолітніх.

  Стосовно результатів наглядової діяльності у сфері охорони праці перший заступник начальника Управління Роман Зябліков проінформував, що у 2016 році перевірено 1444 об’єкти на 222 суб’єктах господарювання. Проведено 436 позапланових перевірок. Виявлено 12427 порушень, з яких усунуто 9652. Направлено до адміністративного суду 13 позовних заяв щодо призупинення виробництва, з них 6 ухвалено та 30 об’єктів вже призупинено. Суб’єктами господарювання самостійно призупинено виробництво на виконання робіт на 66 об’єктах.

   Накладено 457 штрафів на працівників, на суму – 157,981 тис.грн. Аналізуючи стан травматизму Роман Зябліков зазначив, що паралельно із його ростом у 1,5 рази (у порівнянні із 2015 роком) у другому півріччі кількість нещасних випадків на виробництві завдяки превентивним заходам зменшилась. Окремо доповіли про пророблену профілактичну роботу начальники відділів машинобудування та енергетики, нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки та сектору гірничого нагляду, де протягом року рівень травматизму збільшився.

  У сфері дотримання законодавства про працю, зайнятість та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, повідомила заступник начальника Управління Оксана Харченко, у 2016 році проведено 1019 перевірок на 773 підприємствах.

Встановлено 2843 порушення щодо оплати праці. На 40 підприємствах - заборгованість із виплати заробітної плати.

До адміністративної відповідальності згідно ч.1,3,7 ст.41 та ч.1 ст.188-1 КУпАП притягнуто 751 посадову особу.

На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 8305,1 тис.грн., 105 роботодавців області виплатили працівникам індексацію заробітної плати в сумі 2623,8 тис.грн., 12роботодавців - компенсацію за несвоєчасну виплату заробітної плати в сумі 121,35 тис.грн.

  Встановлено, що 71 роботодавець використовує найману працю без належного оформлення, факти не оформлення трудових відносин виявлені відносно 26 працівників. За результатами перевірок з питань легалізації вручено 72 приписи, складено та передано до суду протоколи для притягнення 48 посадових осіб до адмінвідповідальності згідно з ч.3 ст.41 КУпАП.

   Протягом 2016 року надійшло 34 письмових звернення працівників, призваних на військову службу, стосовно порушень вимог ст. 119 КЗпП України та про надання роз’яснень щодо механізму забезпечення або поновлення порушених прав учасників АТО.

    Факти використання праці неповнолітніх встановлені на 1 підприємстві (прийняття на роботу неповнолітнього працівника без попереднього медичного огляду, виплата заробітної плати за першу половину місяця не менше ніж за фактично відпрацьований час з розрахунку посадового окладу працівника.

   Проведено 235 перевірок з питань зайнятості та працевлаштування інвалідів. Порушення встановлено у 53 роботодавців.

  На виконання Угоди про співпрацю проводиться постійний обмін інформацією між Управлінням та відділенням Фонду інвалідів. Управління щомісячно надає до відділення фонду витяги з усіх актів перевірок, в ході яких були встановлені порушення вимог законодавства про працевлаштування інвалідів для вжиття заходів, в тому числі застосування штрафних санкцій за недотримання квоти інвалідів.

    Відділення Фонду проводить аналіз отриманих актів перевірок та інформує Управління про факти не усунення роботодавцями виявлених порушень.

Також на колегії було озвучено, що протягом року проведено 1795 превентивних заходів.

Колегія визначила пріоритетні напрямки роботи на наступний рік :

-    подальше вдосконалення наглядової діяльності;

-  продовження тісного співробітництва з органами виконавчої влади, об’єднаннями роботодавців, профспілок, іншими організаціями щодо реалізації завдань у сфері охорони праці та додержання законодавства про працю;

-  покращення роботи з питань легалізації трудових відносин та заробітної плати

-  захист трудових прав військовослужбовців

        посилення інформаційно - роз’яснювальної роботи відносно змін у законодавстві, попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, з питань запровадження мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн. та легалізації трудових відносин.

-    взаємодія із Громадською радою, що діє при Управлінні

   Управлінням розроблено план перевірок на 2017 рік : заплановано перевірити 266 підприємств з питань додержання законодавства про працю та з охорони праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)