Етика державного службовця і юридична відповідальність — категорії нерозривні

11 січня головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела з державними службовцями навчання на тему: «Правила етичної поведінки державних службовців».

Ангеліна Мусієнко зазначила, що сьогодні підвищенню етичного рівня державних службовців повсюдно надається велике значення. Етика державного службовця має вагому антикорупційну спрямованість.

 Законодавче закріплення етичних стандартів державної служби є свідченням прагнення держави утверджувати в системі державно-суспільних відносин ті моральні цінності, яких прагне суспільство та піднести право до рівня моральної цінності.

Фахівець звернула увагу присутніх на те, що законодавчо-нормативного регулювання поведінки державних службовців зафіксовано в:

 - Конституцiї України;

 -Законi України “Про державну службу”;

 -Законі України «Про запобігання корупції»;

 - Правилах етичної поведінки державних службовців, дія яких поширюється на керівників державних підприємств, затверджених  постановою КМУ №65 від          11 лютого 2016 року,         

 - Типових правилах внутрішнього службового розпорядку, затверджених наказом Національного агентства з питань державної служби від 03.03.2016 №50;

-  Загальних правилах етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом Національного агентства з питань державної служби від 05.08.2016 року №158.

Загалом моральні норми охоплюють більше коло норм, ніж ті, що окреслюються чинним правовим полем. Тому правова регуляція є необхідною, але недостатньою умовою ефективного виконання державним службовцем своїх професійних функцій. Ангеліна Мусієнко акцентувала увагу на тому, що правова компетентність державного службовця повинна обов'язково поєднуватися з наявністю в нього високорозвиненої етичної складової професійно-управлінської культури.

Етика державного службовця і юридична відповідальність — категорії нерозривні. Присутнім доведено до відома, що за порушення зазначених правил державні службовці несуть дисциплінарну відповідальність згідно із законодавством: за порушення правил етичної поведінки державних службовців частиною 4 статті 66 ЗУ  «Про державну службу» передбачено попередження про неповну службову відповідність.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)