Працівникам агрофірми роз’яснили їхні права

У ході семінару у ТОВ агрофірма «Авет - ЛГД» (смт. Петрове) головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері Управління Держпраці в області Сергій Дерев’янко роз’яснив, якими, згідно із законодавством, мають бути умови праці, вимоги безпеки до технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування, засоби колективного та індивідуального захисту.

 Зокрема, працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я, виробничого середовища або довкілля, а також зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. За період простою не з вини працівника за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога.

Працівника, який за станом здоров'я потребує легшої роботи, роботодавець повинен перевести (за згодою працівника) на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і, у разі потреби, встановити скорочений робочий день та організувати навчання з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)