Запитуйте - відповідаємо

Як можна попередити захворювання на грип та застуду?

  Роз’яснення надає Сергій Олексієнко начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області.

    Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми вимагають особливої уваги. У зоні особливого ризику перебувають працівники медичних закладів, банківської сфери, зв’язку, транспорту, торгівлі, громадського харчування та інших установ з великою кількістю відвідувачів. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів.

     ЯК ЗАПОБІГТИ ГРИПОВІ ТА ЗАСТУДІ:

  Більше гуляйте на свіжому повітрі. Якщо до офісу одна-дві тролейбусні зупинки, пройдіться пішки - в переповненому транспорті велика ймовірність підхопити вірус.

   Частіше мийте руки. Більш за все бактерії та віруси передаються через брудні руки і побутові предмети. Обов’язково мийте руки після вулиці та перед їжею. У крайньому випадку користуйтесь дезінфікуючими засобами.

  Протирайте мишку, клавіатуру і телефон. Предмети, до яких часто доторкаються, - додаткове джерело бактерій.

  Полощіть горло і промивайте ніс. Промивання дихальних шляхів допомагає позбутися вірусів. Для проведення процедур можна використовувати розчин морської солі.

  Провітрюйте приміщення. Разом з колегами періодично залишайте кабінет на п’ять-десять хвилин. Прослідкуйте, щоб ніхто не залишався на робочому місці.

    Дотримуйтесь правильного харчування та пийте більше води. Замініть ранкову каву на трав’яний або фруктовий чай.

 Уникайте колег, які хворіють, і не приходьте на роботу з симптомами грипу та застуди. Якщо хтось з ваших колег захворів, ненав’язливо запропонуйте йому піти на лікарняний. Так ви виявите турботу про співробітника і вбережете решту від грипу та застудних захворювань.

 Відмініть збори та наради. Не організовуйте зустрічі за участі великої кількості людей.

 Уникайте стресових ситуацій. Стрес посилює схильність організму до простудних захворювань. Не нервуйте і намагайтеся зберігати спокій.

 Приймайте душ після робочого дня. Так ви змиєте весь пил, що накопичився за день, розслабитесь і зарядитесь позитивом на наступний день.

 Не ігноруйте симптоми хвороби. При перших симптомах застуди або грипу негайно починайте лікування.

 Носіть марлеву пов’язку.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)