Група спеціалістів різних напрямків надала всебічні консультації з питань охорони праці, трудового законодавства та соціального страхування

15 грудня 2016 рокуза ініціативою Управління Держпраці у Кіровоградській області для працівників Власівського пансіонату для ветеранів війни та праці з геріатричним відділенням у Світловодську проведено семінар з метою пропаганди безпечних методів праці, роз’яснення трудового законодавства та соціального страхування. У семінарі взяли участь головні державні інспектори Управління Анатолій Шумейко, Володимир Євтушенко, Інна Кривенко та заступник начальника – головний страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Олександрійському районі Сергій Якименко.  

Учасники заходу розглянули широке коло питань охорони праці і трудового законодавства, звернули увагу на зимові травмонебезпечні виробничі чинники.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв`язку Анатолій Шумейко зупинився на основних вимогах Закону України «Про охорону праці» до роботодавця і працівника, надав інформацію про порядок забезпечення і утримання в справному стані і організацію безпечної експлуатації ліфтів. Нагадав порядок   організації проведення інструктажів працівників з питань охорони праці та про допуск їх до самостійної роботи.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Інна Кривенко проінформувала присутніх про зміни у трудовому законодавстві, особливості укладання трудового договору, про фінансову та адміністративну відповідальність за порушення. Висвітлила питання про зміни до Закону «Про відпустки» щодо надання додаткових оплачуваних відпусток інвалідам війни та учасникам бойових дій, які набули чинності з 06.06.2015 року. Роз’яснено вимоги законодавства про оплату праці, порядок проведення та нарахування індексації заробітної плати. Звернено увагу на відповідальність за порушення законодавства про оплату праці та інших нормативно-правових актів.

Головний державний  інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці  Володимир Євтушенкозагострив увагу на дотриманні вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання робіт в електроустановках, зупинився на дотриманні організаційних та технічних заходів, якими  досягається безпека даних робіт, на правильному веденні оперативної документації, допуску відряджених працівників до робіт в електроустановках.     

Головний страховий експерт з охорони праці  Сергій Якименко зупинився на стані виробничого травматизму  в регіоні, причинах нещасних випадків. Навів приклади типових порушень, які приводять до виробничих травм. Проінформував присутніх про виплати і соціальні послуги, які надаються Фондом потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Зупинився на особливості виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)