До уваги суб’єктів господарювання : продовження строку дії дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки

Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі – дозвіл).

 Видає такі дозволи на безоплатній основі центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, яким є Держпраці та її територіальні органи.

Порядок видачі дозволів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 (далі – Порядок № 1107), набрав чинності 01 листопада 2011 року.

Пунктом 15 Порядку № 1107 встановлено, що строк дії дозволу продовжується органом, що його видав.

Можливість продовження основного п’ятирічного строку дії дозволу є новою правовою нормою у чинному законодавстві України.

Така норма введена в дію з набуттям чинності в цілому Порядку № 1107, тобто з 01.11.2011, і її застосування можливе лише для дозволів, отриманих згідно з цією Постановою та не є адміністративною послугою.

Пунктом 15 Порядку № 1107 передбачена можливість продовження строку дії дозволу за умови, що у разі коли під час строку дії дозволу роботодавцем не порушено його умов, строк дії такого дозволу продовжується на наступні п’ять років на підставі заяви роботодавця, поданої за формою згідно з додатком 5, та оригіналу дозволу.

Для цього проходити експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва роботодавцю вже не потрібно.

Отже, Порядком № 1107 передбачено продовження строку дії вже виданого дозволу.

Видача нового  дозволу не передбачається.

На оригіналі дозволу робиться лише відмітка про це «Строк дії дозволу продовжено до _ ___ 20_ р. №.», яку візує керівник (заступник керівника) органу, що видав дозвіл, проставляється гербова печатка.

На відміну від цього, продовження виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації об’єкта відповідно до Порядку видачі дозволів, затвердженого Постановою  Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 р. № 1631 (далі – Порядок № 1631). регламентувалось видачею нового дозволу. При продовжені виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації об’єкта така умова як не порушення роботодавцем умов первинного дозволу – взагалі не передбачалась.

Звертаємо увагу, що додатком 4 до Порядку № 1631 та додатком 1 до Порядку № 1107 затверджено форми дозволів. Ці форми мають суттєві відмінності.

Зокрема, форма дозволу, що визначена додатком 4 до Порядку № 1631, не містить поля (частини) «Строк дії дозволу продовжено  до _ ___ 20_ р. №.».

На дозволі, виданому відповідно до процедури, передбаченої Порядком № 1631, відмітку про продовження його строку дії відповідно до процедури, передбаченої Порядком № 1107, у відповідному полі зробити не можливо.

Таким чином, Порядком № 1107 концептуально змінено підходи щодо порядку продовження виконання робіт підвищеної небезпеки та оформлення відповідних дозвільних документів.

Окремо звертаємо увагу на те, що з набранням чинності
Порядку № 1107 найменування та термінологія значної кількості видів робіт підвищеної небезпеки змінилися, у тому числі в деяких технічних (числових) показниках, а кількість цих видів суттєво зменшилася з 88 до 26.

Зміни також стосується й найменування, термінології і вимог до видів машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, їх кількість зменшилась з 27 до 21.

З набранням чинності Порядку № 1107 роботодавцям не потрібно отримувати дозвіл на значний перелік видів робіт підвищеної небезпеки та машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Отже застосування норм Порядку № 1107 щодо продовження строку дії дозволів одержаних відповідно до вимог Порядку № 1631 не можливе з причин зазначених вище, а саме, не відповідність переліків робіт та машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, відмінність назв документів дозвільного характеру, відмінність змісту та форм самих дозвільних документів, тощо.

Таким чином, суб’єктам господарювання, які виконують роботи підвищеної небезпеки та/або експлуатують машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки визначені у додатках 2 та 3 до Порядку № 1107, для продовження господарської діяльності необхідно отримувати новий дозвіл відповідно до Порядку № 1107, з подальшою можливістю продовження його строку дії відповідно до цього Порядку.

Для продовження строку дії дозволів, виданих відповідно до Порядку № 1107 та строк дії яких закінчується необхідно в термін не раніше 30 календарних днів до закінчення строку дії дозволу подати до Управління Держпраці у Кіровоградській області заяву на продовження строку дії дозволу відповідного зразка та оригінал (дублікат) дозволу.

Форма заяви розміщена на офіційному веб-сайті Управління (http://kirtu.gov.ua/) в розділі «Адміністративні послуги».

Заяви приймаються за адресою:

25006, Кіровоградська обл., м. Кропивницький, вул. Дворцова, 24, каб. 301 (приймальня Управління)

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)