Основна мета - звести до мінімуму можливість нещасних випадків

Безпечне використання газу в побуті та стан охорони праці на сільськогосподарських підприємствах – ці питання розглядалися на засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка. В.о. начальника Управління Держпраці в області Роман Зябліков, який взяв участь у засіданні, проінформував про роботу з метою запобігання нещасним випадкам та аваріям, пов’язаним з використанням газу в побуті.

 Так, проводились перевірки суб’єктів господарювання, які експлуатують внутрішньобудинкові системи газопостачання та тих, що проводять роботи з перевірки та чищення димових і вентиляційних каналів багатоквартирних житлових будинків та будинків приватного сектору - Знам'янського та Світловодського УЕГГ ВАТ «Кіровоградгаз», КП «Енерговодоканал», КП «Петрівське». Основні порушення: не розроблені заходи з поліпшення технічного обслуговування газового господарства; не в повному обсязі проводиться інструктаж диспетчерами під час прийому аварійних викликів; не всі працівники комунально-побутових підприємств, які відповідають за безпечну експлуатацію газового господарства, пройшли перевірку знань вимог «Правил безпеки систем газопостачання».

Роман Зябліков також зупинився на проведенні превентивних заходів з метою дотримання вимог вищезазначених правил, тренуваннях щодо дій персоналу при виникненні можливої аварії під час використання балонів зрідженого газу, обстеженнях службових та підсобних приміщень на предмет наявності вибухо- та пожежонебезпечного обладнання.

Не залишилось без уваги й питання здійснення спеціалізованими організаціями перевірок димових та вентиляційних каналів, особливо перед початком опалювального періоду, недопущення несанкціонованого наповнення балонів зрідженим газом для побутових потреб населення. Так, на території області за наявною в Управлінні інформацією самовільно встановлено чотири автогазозаправні пункти. Перевірки даних об’єктів заплановано на 2017 рік, за узгодженням з Управлінням Держпраці у Київській області, оскільки місцем юридичної реєстрації цього суб’єкту господарювання є м. Київ.

На засіданні було озвучено, що найближчим часом у чотирьох районах області відновлять роботу спеціалізовані пункти наповнення газових балонів і вирішення цього питання зумовлене необхідністю звести до мінімуму можливість нещасних випадків під час використання балонів.

Під час розгляду другого питання було наголошено, що станом на 1 жовтня 2016р. у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) та підприємствах, що займалися зберіганням та переробкою зернових та зернобобових культур, було в наявності  2272,5 тис.т зерна. (в 1,5 рази більше ніж у минулому році на цю дату). У галузі АПК (сільське, рибне, лісове господарство та харчова промисловість і переробка) налічується 701 суб’єкт господарювання. Характеристика діяльності підприємств будь-якої галузі це, звичайно, показники фінансово-господарської діяльності, забезпечення соціальних гарантій, але й також належна організація та контроль за безпекою життя та здоров’я працівників. В галузі АПК по області був смертельно травмований 1 працівник.

В.о. начальника Управління також звернув увагу учасників засідання на випадки травмування за 2012 – 2015 роки у сільськогосподарських підприємствах та підприємствах, що займалися зберіганням та переробкою  зернових та зернобобових культур, проінформував про перевірки та здійснені заходи з метою запобігання нещасних випадків, роботу інформаційно-консультативних пунктів з питань охорони праці.

До речі, адреси пунктів та перелік посадових осіб Управління, відповідальних за їх роботу в районах та містах області та контактних осіб райдержадміністрацій знаходяться на сайті Управління у рубриці «довідкова інформація».

 

Фото прес – служби

Кіровоградської облдержадміністрації

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)