Під час перевірки роботодавець дізналась про новації у трудовому законодавстві

29 листопада під час наради, яку провів перший заступник начальника Управління Держпраці в області Роман Зябліков, йшла мова про результати планової перевірки ТОВ «Кіровоградський завод вагодозуючого обладнання».

 Директор підприємства Тетяна Ткачова повідомила, що на сьогодні на заводі працює всього 18 осіб, посадовці виконують одночасно декілька функцій. Підприємство, за словами директора, намагається «тримати марку», реалізує продукцію (електронні ваги) по всій Україні, виграє тендери.

Тільки під час перевірки Тетяна Ткачова дізналась про значні штрафні санкції за порушення трудового законодавства. Так, встановлено порушення вимог п. 2 р. ІІ ПКМУ № 100 «Порядку нарахування середньої заробітної плати» щодо оплати часу щорічної відпустки. В ТОВ «Кіровоградський завод вагодозуючого обладнання» 17 працівникам з грудня 2015 року по вересень 2016 року при розрахунку заробітної плати за час щорічних відпусток було занижено середню заробітну плату, оскільки з розрахунку не виключався святковий день 14 жовтня 2015 року  (День захисника України). За це порушення згідно з абз.4 ч.2 ст.265 Кодексу законів про працю України на суб’єкта господарювання була покладена відповідальність за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та передбачена фінансова санкція у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення. Під час перевірки це порушення усунули. Враховуючи інші порушення трудового законодавства, на підприємство була накладена штрафна санкція у мінімальному розмірі 1450 гривень.

Під час обговорення заступник начальника Управління Оксана Харченко зробила акцент на тому, що така відповідальність має дисциплінувати керівника і бухгалтера підприємства, а працівникам стати запорукою соціальних гарантій в частині виплати своєчасної та в повному обсязі заробітної плати.

Під час засідання також розглянули результати перевірки з питань охорони праці. Із виявлених 62 порушень на підприємстві уже встигли ліквідувати 43. Тетяна Ткачова запевнила, що завод знайде можливість усунути всі порушення у встановлені приписом терміни.

 

Довідка.

 

ТОВ «Кіровоградський завод вагодозуючого обладнання» був сформований в 2000 році   в місті Кіровограді на базі  заводу «Дозавтомати», який заснований в 1939 році і є членом асоціації українських ваговиробників «Укрвага». З того часу завод перетворився на провідного виробника ваг  в Україні.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)