У Києві презентували мультимедійну мандруючу виставку «Відважні: Наші Герої»

21 листопада в Українському домі до Дня Гідності та Свободи презентували мультимедійну мандруючу виставку «Відважні: Наші Герої», присвячену 100-річчю Української революції.

 Цей проект був підготовлений Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Національним музеєм Революції Гідності, Українським інститутом національної пам’яті та Українським Домом.

Виставка «Відважні: Наші Герої» складається із 6 модулів, на яких представлені реконструйовані типажі революційних епох – від Січових Стрільців до активістів Помаранчевого Майдану та Революції Гідності. Доповнюють виставку тематичні відеоролики з кінохроніки та художніх колажів. Заплановано, що впродовж 2017 року експозиція помандрує регіонами України та буде показана за кордоном.

Міністр культури України Євген Нищук під час відкриття проекту відзначив особливість для всієї України подій 21 листопада, які поклали початок хоча і надзвичайно трагічних, але і доленосних змін у розвитку української державності, відкрили ще одну героїчну сторінку її історії.

«Я дуже дякую всім, хто пов’язав історії майже сторічної давнини з тими знаковими подіями, свідками яких ми є нині. Дивовижно просто: ти дивишся на знімки, а там - обличчя співпадають з тими, хто розпочинав у 1917 році цю сподвижницьку боротьбу за свободу. Коли бачиш натхненні очі пращурів - розумієш ти ж і сам переживаєш такі ж емоції», - поділився своїми враженнями ЄвгенНищук.

Міністр культури також зупинився на важливій темі – створенню необхідних умов для діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності в місті Києві

«Сьогодні ми почули політичну волю від Президента України – нарешті визначено місце розташування Музею на Алеї Героїв Небесної Сотні, де він і має постати. Це дуже важливо», - сказав Євген Нищук.

«Ще одним добрим знаком цього проекту, є усвідомлення і увага до Музею, а також меседж до суспільства - майбутній музей не просто одна конкретна політична акція, а це є філософія свободи, це є філософія шляху наших відважних героїв, як у всі часи здобуття державності. Це відстоювання своїх цінностей, своєї гідності своєї честі, до бажання жити в своїй країні, на своїй землі, послуговуватись своєю мовою, відроджувати, підтримувати і розвивати свою культуру, шанувати своїх героїв.  Це є дуже важливий посил, який ви, ініціатори проекту, даєте суспільству. Я сподіваюсь, що ми як Мінкультури зможемо долучитись і продемонструвати цю виставку у багатьох містах і містечках різних регіонів України, познайомити з нею якомога ширше коло людей».

Генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності Ігор Пошивайло, представляючи проект, зазначив, що організатори ставили собі за мету наочно представити боротьбу українського народу за свою незалежність та свободу. За його словами, визвольні змагання українців тривають й до сьогодні, і причин для цього багато, одна з них - незнання та відсутність переосмислення історії України як самостійної держави, збереження ідеологічних стереотипів.

До презентації проекту долучились відомі українські письменники Андрій Курков, ОлександрІрванець, гурт «Гайдамаки», бард Зиновій Медюх, художники Олександр Мельник та Марина Соченко, фотохудожник Олександр Тимошенко представник музейного середовища та громадських об’єднань.

У рамках відкриття експозиції відбулися мистецькі виступи, а також презентація нового видання із серії «Майдан від першої особи» - книгу «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах». Книга є вже другим випуском збірника, до якого увійшли особисті спогади митців про їх участь у протестнихакціях Революції Гідності.

Виставка  триватиме протягом 21 –24 листопада.

 

Джерело

Урядовий портал

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)