Пільги та компенсації, які передбачає атестація робочих місць, є дуже важливими

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч провела семінар у приватному підприємстві «Оленський» (м.Гайворон) на тему: «Атестація робочих місць. Інші питання трудового законодавства».

 Олена Хіміч розповіла, що робота у важких та шкідливих умовах праці впливає на стан здоров’я працівників, потребує забезпечення пільгами та компенсаціями, передбаченими законодавством. Дуже важливими є пільги та компенсації, які передбачає атестація робочих місць: пільгове пенсійне забезпечення, додаткові відпустки, доплати. Результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (таких як - щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності. Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Працівникам було також роз’яснено інші питання законодавства про працю: тривалість основних та додаткових відпусток, проведення доплат за результатами атестації, порядок нарахування заробітної плати за час відпустки та строки її виплати. Присутніх також цікавили питання розміру мінімальної заробітної плати та її індексації.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)