На колегії привернули увагу до попередження травматизму в лісовому господарстві

Основні напрямки розвитку та фінансової підтримки лісового господарства в області визначені Стратегією розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року та регіональній екологічній програмі "Ліси Кіровоградщини" на 2016 – 2020 роки". Одними із пріоритетних завдань регіональної програми є охорона лісів та мисливської фауни. А запорукою реалізації усіх програм, заходів, планів є людський ресурс -  працівники, їх життя та здоров’я під час здійснення трудової діяльності. Питання охорони праці в галузі лісового господарства було розглянуте на колегії Кіровоградського обласного лісового та мисливського господарства, в якій взяли участь начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний та начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері Управління Ірина Чирва – Репетир.

 На колегії було озвучено, що лісове господарство – один із небезпечних напрямків в агропромисловому комплексі стосовно шкідливих та небезпечних виробничих чинників – роботи на висоті, лісосічні роботи, трелювання, транспортування лісу, робота на вантажопідіймальних  кранах  і машинах,  підйомниках, роботи в механічних цехах по переробці деревини.

Науковці проаналізували, що на кожен мільйон кубометрів заготівельної деревини припадає втрата одного людського життя, на 700 працівників – один нещасний випадок виробничого характеру. На жаль, в Україні спостерігається тенденція росту нещасних випадків у лісовому господарстві. По області зафіксовано 2 нещасні випадки у галузі лісового господарства, тоді як у минулому році їх не було. Зокрема, у січні цього року водій ДП «Олександрівське лісове господарство» отримав травму грудної клітини та лівої руки під час кріплення вантажу: з причепу автомобіля обрушилась колода довжиною біля 3-х метрів і травмувала працівника.

Ірина Чирва – Репетир зазначила, що аналіз травматизму у розрізі професій показує, що найчастіше нещасні випадки трапляються з майстрами лісу, лісорубами, лісничими та водіями автотранспортних засобів. Значна кількість нещасних випадків у лісовому господарстві сталася внаслідок падіння дерева або його частин (гілок, верхівки). Чимало нещасних випадків сталося і внаслідок падіння колод під час сортування чи навантаження готової сировини. Подібні нещасні випадки мали місце з працівниками різних професій - тракторист, лісоруб, стропальник, майстер лісу. Мають місце падіння з висоти: драбини, з кузова автомобіля, під час обміру завантаженої лісопродукції. Часто отримують травми люди, не задіяні у виробничому процесі (браконьєрство, незаконна вирубка лісів тощо), але такі випадки відповідно до законодавства, визнаються пов'язаними з виробництвом.

Начальник відділу виділила основні обставини одержання травм та напрями за якими працівники з охорони праці мають оцінювати ризики виникнення нещасних випадків :

-  Лісосічні роботи (звалювання дерев, обрізування гілок, трелювання та навантаження деревини);

-  Транспортні роботи (перевезення деревних холстів і сортиментів);

-  Нижньоскладські роботи (розвантаження і штабелювання деревини);

-  Деревообробні роботи (розпилювання круглого лісу на пиломатеріали);

-  Ремонтні роботи (металообробні, слюсарно-ковальські, заточувальні, зварювальні, шино-монтажні);

-  Робота на несправному обладнанні та за відсутністю захисних і блокувальних пристроїв;

-  Робота без спецодягу та засобів індивідуального захисту;

-  Низька трудова дисципліна (робота в нетверезому стані, одночасне виконання сторонніх робіт);

-  Низький професійний добір, використання працівників не за фахом, доречи поліпшення кадрового потенціалу в лісових господарствах, підвищення кваліфікації працівників та спеціалістів є одним із пріоритетних завдань програми Ліси Кіровоградщини.

Управлінням Держпраці у плановому порядку проводяться комплексні перевірки суб’єктів господарювання (виробничих об’єктів) дотримання законодавства про охорону праці, промислової безпеки та  законодавства про працю. В першу чергу звертається увага на наявність дозволів на виконання певних робіт підвищеної небезпеки (зберігання  балонів, контейнерів, цистерн та інших ємностей із стисненим, зрідженим   газом, лісосічні роботи, трелювання, транспортування та сплав лісу, зварювальні роботи, роботи що виконуються на висоті 5 метрів і більше,  роботи,  що  виконуються  за  допомогою  підйомних  і підвісних    колисок,   механічних   підіймачів), наявність дозволів на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки - це деревообробне технологічне устаткування, технологічне електрообладнання напругою понад 1000 В, парові  і  водогрійні  котли  теплопродуктивністю   понад 0,1 МВт, посудини під тиском, вантажопідіймальні  крани  і машини, ескалатори, підйомники; реєстрацію технологічних транспортних засобів в Управлінні, декларування робіт що виконуються на висоті понад 1,3 м

 Зважаючи на фактори ризику настання нещасних випадків у лісовому господарстві, аналізу та прогнозування, рівень виробничого травматизму можливо знизити.Основний обов’язок роботодавця щодо забезпечення додержання вимог законодавства стосовно прав працівників у галузі охорони праці та  функціонування системи управління охороною праці визначені у ст.13 ЗУ Про охорону праці, цією ж статтею визначено його безпосередню відповідальність. Проте одним із основних завдань перед керівниками та відповідальними особами за стан охорони праці є доведення вимог ст.14 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;

Управління Держпраці готове надати роз’яснення законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці, практичну та методичну допомогу, провести превентивні заходи безпосередньо на підприємстві.

У свою чергу, начальник Управління зазначила, що на фінансування заходів з охорони праці витрачено 1.1 млн.грн.  або 1244 гривні на одного працюючого.

 Колегія прийняла рішення про посилення контролю над охороною праці в галузі.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)