Результати роботи відділу з питань праці, зайнятості та інших нормативно-правових актів за 10 місяців 2016 року

Працівниками відділу проведено 764 перевірки на 605 підприємствах, установах та організаціях із загальною кількістю працюючих 44352 особи.

 Результати перевірок, проведених державними інспекторами з питань праці, свідчать, що 89,4% роботодавців (541 роботодавця) порушують вимоги трудового законодавства.

Встановлено 1263 порушення щодо оплати праці, з них 257 – щодо строків виплати заробітної плати. На 40 перевірках (33 підприємства) встановлено заборгованість із виплати заробітної плати.

За результатами перевірок, проведених державними інспекторами праці до адміністративної відповідальності згідно ч.1,3,7 ст.41 та ч.1 ст.188-1 КУпАП притягнуто 603 посадових особи підприємств - порушників законодавства про працю.

За невиконання законних вимог інспекторів праці щодо усунення виявлених порушень згідно ст.188-6 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 26 посадових осіб підприємств.

 Питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати

 Питання про погашення заборгованості з виплати заробітної плати в області знаходиться постійно в полі зору державних інспекторів відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів.

Представник Управління Держпраці постійно бере участь в засіданнях  обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На території районів і міст області працюють регіональні комісії, в яких беруть участь державні інспектори відділу.

З метою контролю за погашенням заборгованості з виплати заробітної плати на підприємтвах-банкрутах в облдержадміністрації працює комісія з питань санації, реструктуризації та банкрутства підприємств, в якій приймає участь представник Управління Держпраці. 

Протягом 9 місяців проведено 40 перевірок на 33 підприємствах, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. За результатами таких перевірок вручено 32 приписи, складено та передано до суду 13 протоколів згідно ч.1 ст.41 КУпАП. Державними інспекторами накладено штрафів згідно ст..188-6 КУпАП – 9. До правоохоронних органів передано 17 матеріалів перевірок з ознаками кримінального злочину, передбаченого ст.175 ККУ.

На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 7347,71 тис.грн.

Також за результатами проведених перевірок 59 роботодавців області виплатили працівникам належну індексацію заробітної плати в сумі 2088,11 тис.грн. (в тому числі в жовтні – 798,2 тис.грн.), 8 роботодавців виплатили компенсацію за несвоєчасну виплату заробітної плати в сумі 31,15 тис.грн.

На особистому прийомі державними інспекторами відділу прийнято 2936 громадян.

З метою профілактики правопорушень проведено 712 заходів, пов’язаних із застосуванням, роз’ясненням та пропагандою трудового законодавства, в тому числі в ЗМІ - 295.

 Питання легалізації трудових відносин

В ході проведених протягом січня-жовтня 2016 року перевірок факти використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення встановлено у 56 роботодавців області, в тому числі факти не оформлення трудових відносин відносно 12 працівників.

За результатами перевірок вручено 56 приписів, складено та передано до суду протоколи для притягнення 40 посадових осіб до адмінвідповідальності згідно ч.3 ст.41 КУпАП.

Матеріали перевірок 16 суб’єктів господарювання передано до прокуратури з ознаками кримінального злочину, передбаченого ст.172, 173 КК України.

 Забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців

Упродовж 10 місяців 2016 року до Управління Держпраці надійшло 25 письмових звернень працівників, призваних на військову службу, стосовно порушень вимог статті 119 КЗпП України та про надання роз’яснень щодо механізму забезпечення або поновлення порушених прав учасників АТО. Всі звернення розглянуто згідно із встановленими строками, надано відповідні роз’яснення та консультації.

 

Стан додержання законодавства про працю неповнолітніх

Питання дотримання законодавства про працю неповнолітніх перевіряється під час кожної планової перевірки. Станом за 10 місяців 2016 року факт порушення законодавства про працю неповнолітніх встановлений на ФГ «Україна» Вільшанського району (ст..191 КЗпП України - прийняття на роботу без попереднього медичного огляду, п.2.5 «Інструкції про порядок ведення трудових книжок» - відсутня особова картка, ст.115 КЗпП України - щодо виплати заробітної плати за першу половину місяця не менше ніж за фактично відпрацьований час з розрахунку посадового окладу працівника).

За результатами перевірки голові ФГ «Україна» вручено припис, складено та передано до суду протокол для притягнення керівника до адмінвідповідальності згідно ч.1 ст.41 КУпАП.

Зокрема, протягом жовтня п.р. в ході 29 перевірок вивчалось питання використання праці неповнолітніх. Факти використання праці неповнолітніх не встановлені.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)