Головна мета – не покарати підприємство, а дати можливість законно працювати

Про ефективність заходів державного нагляду за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення йшлося на прес – конференції начальника Управління Держпраці в області Сергія Подорожного. Так, протягом поточного року в результаті перевірок підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 7 млн. 125 тис.грн, 49 роботодавців області виплатили працівникам донараховану індексацію заробітної плати в сумі 1 млн. 289,9 тис.грн., 8 роботодавців - компенсацію за несвоєчасну виплату заробітної плати в сумі 31,15 тис.грн.

Проведена 651 перевірка на 536 підприємствах, установах та організаціях. Встановлено, що 89,4% роботодавців порушуютьвимоги трудового законодавства.

Проведено 35 перевірок на підприємствах, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. За результатами вручено 27 приписів. Загальна сума– приблизно 37 млн.грн. в області.

Журналістів цікавило питання, яка робота проводиться у напрямку легалізації трудових відносин. В ході перевірок використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення встановлено у 47 роботодавців області. Притягнуто 31 до адмінвідповідальності, 15 передано до прокуратури з ознаками кримінального злочину.

 Виявляти нелегальних працівників допомагає обмін інформацією з територіальними органами Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби, а також участь у так званих рейдах – обстеженнях підприємств, закладів торгівлі тощо за участю головних державних інспекторів, що опікуються питаннями праці. – Якщо виникають якісь сумніви під час даних обстежень, ми просимо дозволу У Держпраці на проведення позапланової перевірки і потім виявляємо неоформлених працівників,- зазначив Сергій Подорожний. Начальник Управління також звернув увагу на забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців, осіб з обмеженими можливостями та неповнолітніх.

До Управління Держпраці надійшло 23 письмових звернення працівників, призваних на військову службу стосовно порушень вимог законодавства щодо прав учасників АТО. Всі звернення розглянуто згідно із встановленими строками, надано відповідні роз’яснення та консультації.

Проведено 3 перевірки із зазначених питань, в ході перевірок питання стосовно мобілізованих працівників були вирішені позитивно. Наприклад, на ПП «Фортеця Піер» під час перевірки було виплачено мобілізованому працівнику середню заробітну плату за січень-березень 2016 року).

Питання дотримання законодавства про працю неповнолітніх та людей з інвалідністю перевіряється під час кожної планової перевірки.

У сфері охорони праці перевірено відповідно до плану, затвердженого Мінекономіки, 121 суб’єкт господарювання, 665 виробничих об’єктів, в тому числі 157 – позапланово. Проведено 42 перевірки виконання суб’єктом господарювання раніше виданих приписів. Виявлено 8104 порушень, з яких 5173 усунуто. Накладено 249 штрафів на працівників, на суму – 86 496 грн., з них на керівників – 67, на суму – 25 670грн.  Сплачено 244 штрафи. Заслухано 49 керівників суб’єктів господарювання на підведенні підсумків у кабінеті начальника або на самому підприємстві.

Але, головна мета працівників Управління, не покарати підприємство, а навчити працювати згідно із законом, щоб працівники вчасно отримували заробітну плату, були забезпечені соціальними гарантіями, заробили гідну пенсію. З цією метою головними державними інспекторами з питань охорони праці проведено 850 превентивних заходів - семінари, наради, круглі столи з керівниками та посадовими особами суб’єктів господарювання області. В області запрацювало 25 інформаційно-консультативних пунктівпри райдержадміністраціях та міськвиконкомах, в яких надаються консультації з питань охорони праці та додержання законодавства про працю. Головними державними інспекторами відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів прийнято 2631 громадян. З метою профілактики правопорушень проведено 668 заходів, пов’язаних із застосуванням, роз’ясненням та пропагандою трудового законодавства.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)