Працівникам виплачені доплати до посадових окладів за роботу у шкідливих і важких умовах праці

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксана Колпак провела семінар у фермерському господарстві Панасюка Миколи Володимировича на тему: «Атестація робочих місць. Проведення доплати до тарифної ставки (посадового окладу) за роботу у шкідливих і важких умовах».

 У господарстві була проведена планова перевірка, під час якої було встановлено, що працівникам господарства не проводилась доплата за роботу у шкідливих і важких умовах праціна підставі результатів атестації робочих місць.

Згідно зі ст. 100 КЗпП України на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці.

У зв’язку з внесенням змін до статті 100 КЗпП України (Законом від 15 грудня 1993 року) і віднесенням повноважень затверджувати перелік важких робіт і робіт зі шкідливими умовами праці до компетенції Кабінету Міністрів України слід визнати, що КЗпП України не передбачає права підприємства самостійно затверджувати перелік названих робіт.

На основі ст. 100 КЗпП України Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні передбачає доплати за роботу у важких і шкідливих умовах праці у розмірі 4, 8 і 12% тарифної ставки (окладу), а за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах праці — у розмірі 16, 20 і 24% тарифної ставки (окладу).

Після проведеної перевірки в господарстві всім працівникам донараховані та виплачені передбачені атестацією робочих місць доплати до тарифних ставок (посадових окладів) за роботу в шкідливих і важких умовах праці.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)