Про надання щорічних додаткових відпусток проінформовано ТОВ «Кіровоградєвробуд»

Головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгенією Краєвською проведено семінар у товаристві з обмеженою відповідальністю «Кіровоградєвробуд» на тему: «Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за роботу з особливим характером праці». Питання, що розглядалось на семінарі – види, тривалість та порядок надання щорічних додаткових відпусток.

 Головний державний інспектор зазначила, що щорічні відпустки бувають основні й додаткові. Право на щорічну основну відпустку мають усі працівники. Порядок надання щорічних додаткових відпусток регламентується законодавчо. Для того щоб скористатися щорічною додатковою відпусткою, потрібні спеціальні підстави.

Згідно із ст.4 Закону України «Про відпустки» (далі – Закону №504) щорічні додаткові відпустки надаються працівникам:за роботу із шкідливими і важкими умовами праці; за особливий характер праці. Відповідно до ст.9 Закону №504 до стажу роботи, який дає право працівникові на щорічну додаткову відпустку, зараховується час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади; щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці.

Щорічні додаткові відпустки працівникам можуть надаватися одночасно з основною відпусткою або окремо від неї.

Згідно зі ст.8 Закону № 504 щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)