Як визначити, чи потрібно підприємству проводити атестацію?

Головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксаною Колпак проведено семінар у Новомиколаївському сільському комунальному підприємстві на тему: «Атестація робочих місць, надання пільг та компенсацій працівникам, що працюють у важких і шкідливих умовах праці». Під час проведення превентивного заходу було розглянуто питання, як на практиці визначити, чи потрібно підприємству проводити атестацію.

 Роботодавець повинен організувати та провести на своєму підприємстві атестацію робочих місць, якщо його виробництво (техпроцеси, обладнання, сировина, продукція) є потенційним джерелом шкідливих і небезпечних факторів, які можуть несприятливо впливати на здоров'я працівників.

Визначення шкідливих і небезпечних умов праці наведене в Гігієнічній класифікації праці. Правовою підставою для проведення таких атестацій служать нормативні акти з питань охорони і гігієни праці.

      Для того щоб з'ясувати, чи потрібно проводити атестацію, підприємство вивчає норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва, а також: Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці та Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

    Знайшовши в цих документах роботи, фактори, професії, які є на робочих місцях його підприємства, роботодавець проводить атестацію таких місць. При цьому атестація повинна проводитися незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем.

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)