На Знам’янщині проведено 150 інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо легалізації трудових відносин

 З них 109 - у галузі торгівлі, 22 - у сільському господарстві, 7 - на підприємствах транспорту, 3 - у промисловості. Більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є і такі, які, намагаючись отримати, на їхню думку, «більше прибутків», використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин. Під час заходів виявлено 54 особи допущені до роботи без укладення трудових договорів.

Інспектор поінформувала про основні правила у сфері трудових відносин у період дії воєнного стану.

Так, у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору. При укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

З метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцеперебування яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника. Тобто трудові відносини з відсутніми працівниками не припиняються, однак на час їх тимчасової відсутності роботодавець може укласти строковий трудовий договір з іншим працівником.

Більше інформації з питань трудового законодавства на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)