Відкриваються нові підприємства і робочі місця: чи можна пройти стажування безоплатно?

 

Існує тільки два види стажування — стажування студентів/учнів і стажування зареєстрованих безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості. Тому укладення договору про стажування у випадках, не передбачених законодавством, може трактуватись як неоформлення трудових відносин.

Договір про стажування студентів/учнів укладають у двох примірниках, один з яких зберігають на підприємстві, другий — у стажиста. Одночасно з укладенням договору про стажування керівник підприємства затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування. У ньому зазначаються строки і місце його проходження (структурний підрозділ), спеціальність (кваліфікація) або професія (кваліфікаційний рівень) стажиста, режим стажування, а також його керівник.

Стажування безробітних проводять за індивідуальною програмою, яку затверджує роботодавець і погоджує з центром зайнятості. Для організації професійного навчання безробітних центри зайнятості укладають договори з безробітним і роботодавцем (договір про професійне навчання безробітного у роботодавця).

У всіх інших випадках — роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу відповідно до вимог ст. 24 КЗпП України. Трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, згідно з якою працівник зобов'язується виконувати певну роботу з підпорядкуванням установленому трудовому розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати йому зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання цієї роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та угодою сторін. Офіційне оформлення працевлаштування є, насамперед, гарантією соціального захисту найманих працівників, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату. Водночас для роботодавця - це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.

Отже, слід наголосити для роботодавців, які розпочинають свій бізнес – для ведення бізнесу в правовому полі Держпраці завжди готова проконсультувати та допомогти.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)