Апеляційний суд визнав правомірною постанову Управління про накладення штрафу за використання неоформленої праці

Третій апеляційний адміністративний суд визнав правомірною постанову Управління Держпраці у Кіровоградській областіпро накладення на фізичну особу-підприємця штрафу в розмірі 125190 гривень за використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

 Відповідно до даної постанови штраф накладено за використання найманої праці одного працівника. А саме, в магазині, що належить ФОП, здійснювала торгівлю його дружина.

Під час відвідування магазину у вересні 2019 року інспектор праці виявив, що торгівлю продуктами харчування в магазині, що належить ФОП, здійснювала його дружина, яка відмовилась надати будь яке пояснення своїм діям. Сам підприємець повідомив, що його дружина з метою приготування їжі відчинила магазин і почала набирати продукти додому, не здійснюючи їх реалізацію. При цьому факт виконання роботи прадавця був зафіксований інспектором праці засобами відеотехніки.

За результатами інсекційного відвідування відповідальною посадовою особою Управління Держпраці в області було прийнято рішення про винесення постанови про накладення штрафу за використання неоформленої праці одного працівника.

ФОП звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Управління Держпраці з проханням визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Не погодившись з таким рішенням, позивач подав апеляційну скаргу. У свою чергу колегія суддів Третього  апеляційного адміністративного суду, перевіривши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, прийняла рішення залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду – по цій справі без змін.

Як зазначено в постанові суду – чинне законодавство не передбачає можливості допуску особи до роботи на товариських (дружніх) чи родинних стосунках.

Статтею 54 Господарського кодексу України передбачено, що на суб’єктів господарювання, які здійснюють некомерційну господарську діяльність поширюються загальні вимоги щодо регулювання господарської діяльності з урахуванням особливосте    й їх здійснення різними суб’єктами господарювання, які визначаються КГ України та іншими законодавчими актами. У зв’язку з цим договір про надання послуг може укладатись для задоволення потреб суб’єкта господарювання, який здійснює некомерційну господарську діяльність, для задоволення його потреб, не пов’язаних зі своєю діяльністю на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Таким чином, у разі, якщо робота, виконувана особою на користь суб’єкта господарювання, збігається з видом його економічної діяльності або є роботою з обслуговування його діяльності, то робота такої особи повинна виконуватись на умовах трудового договору.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)