Якою має бути перерва для відпочинку та харчування?
Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Тетяною Цигульською проведено семінар у Кіровоградській філії ДРПВІ «Дніпродіпроводгосп» на тему: «Перерва для відпочинку і харчування».
Працівників установи зацікавило питання стосовно перерви для відпочинку і харчування згідно з Кодексом Законів про працю України. Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Статтею 66 КЗпП України передбачено, що працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість прийому їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце прийому їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.