Роз’яснення фахівця: профілактика лептоспірозу
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області інформує щодо профілактики захворювань на лептоспіроз.
Майже вся територія України залишається ензоотичною щодо лептоспірозу. За останні роки простежується тенденція до збільшення рівня захворюваності. Протягом цього та минулого року також зафіксовано і летальні випадки інфікування у Кіровоградській, Дніпропетровській, Львівській, Чернігівській, Харківській областях.
Лептоспіроз – гостре бактеріальне особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке викликане лептоспірами.
Збудник лептоспір добре зберігається у прісній воді, ґрунті, стійкі до низьких температур та заморожування. Згубно діють на них кипʼятіння, потрапляння прямих променів, висушування та дезрозчини у звичних концентраціях.
Найважливішим резервуаром лептоспір у природі є дрібні ссавці(гризуни), від яких інфікуються домашні, сільськогосподарські тварини та люди.
Як відбувається інфікування людини? Зазвичай люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, особливо літньому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Вхідними воротами в організмі людини для лептоспір є ушкоджена шкіра (подряпини, тріщини) та слизові.
Хвороба характеризується виникненням гарячки до 39-40*С, загальною інтоксикацією, характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових також, можливе ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Летальність захворювання сягає 5 %.
В 2024 році випадок лептоспірозу зареєстровано на Кіровоградщині на Іскрівському водосховищі, де чоловік ловив рибу. Захворілий пізно звернувся за медичною допомогою і помер.
Щоб запобігти захворюванню потрібно дотримуватися простих правил:
– не купатись у забруднених водоймах;
– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі.
Якщо ж зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою.