У Кропивницькому проведено консультативні заходи для працівників фізіотерапевтичних відділень

Консультативні заходи для працівників фізіотерапевтичних відділень медичних закладів у Кропивницькому були проведені фахівцем Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області. Під час цих заходів наголошувалося на безпечному виконанні робіт з використанням фізіотерапевтичного обладнання.

 Деякі групи медичних працівників у процесі професійної діяльності можуть піддаватися впливу багатьох факторів, небезпечних для здоров'я.

Особливо важливим є увага до приладів та обладнання, що генерують неіонізуюче випромінювання та ультразвук, які широко застосовуються у фізіотерапії. Крім того, медичний персонал може бути підданий дії різних фізичних факторів, таких як вібрація, шум, електромагнітне та ультрафіолетове випромінювання тощо. Через використання технічних засобів у своїй роботі вони також можуть стикатися з певною ймовірністю травматизму.

З метою безпечного ведення робіт інспектор наголосила на необхідність проходження медичних оглядів працівниками медичних закладів. Особам до 18 років заборонено займатися роботою на генераторах УВЧ і НВЧ. Перед початком роботи необхідно провести консультацію з електробезпеки, перевірку знань та ін. Інструктажі з підвищеною безпекою повинні проводитися частіше, ніж для інших видів робіт.

Повторний інструктаж робочого персоналу проводиться для робіт з підвищеною небезпекою 1 раз на 3 місяці, для інших - не рідше 1 раз на 6 місяців («Типове положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці»НПАОП 0.00-4.12-05).

Завідувач кабінету повинен мати належне зберігання описів, заводських інструкцій, схем, паспортів на апаратуру та контрольно-технічного журналу. Медичним сестрам перед початком роботи необхідно перевірити справність апаратури та заземлення дротів. У разі виявлення несправностей, потрібно негайно повідомити завідувача відділення та зробити запис у контрольно-технічному журналі. Спеціаліст-електромеханік (фізіотехнік) повинен регулярно перевіряти апаратуру та усувати дефекти. Крім того, регулярно проводиться контрольна перевірка вимірювальних приладів для забезпечення правильного дозування фізіотерапевтичних процедур. Можливе заземлення металевих корпусів та штативів електро- і світлолікувальної апаратури.

Організація безпечної роботи у фізіотерапевтичних відділеннях передбачає раціональне розміщення, планування та зручність розміщення, а також раціональну організацію роботи та робочих місць. Важливо використовувати обладнання, що відповідає вимогам безпеки, і дотримуватися правил експлуатації електроустановок, комунікацій та обладнання. Навчання персоналу безпечним методам та прийомам роботи також є важливим складовим забезпеченням безпеки робіт у фізіотерапевтичних відділеннях.

Під час консультацій інспектор надала відповіді на всі поставлені питання і наголосила на важливості дотримання вимог безпеки під час роботи з фізіотерапевтичним обладнанням.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)