Роз’яснення: фахівцям агропідприємства - про використання засобів індивідуального захисту

Хто забезпечує добір засобів індивідуального захисту і контроль за їх використанням  та яка послідовність оброблення ЗІЗ після виконання робіт з пестицидами? Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області.

  Добір засобів індивідуального захисту  (ЗІЗ) і контроль за правильністю їх використання забезпечують відповідальні за проведення робіт з пестицидами особи.

Комплект ЗІЗ - спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички, захисні окуляри, респіратори або протигази повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи.

Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, що добре провітрюється. Забороняється зберігати ЗІЗ в одному приміщенні з пестицидами, відносити додому, носити після роботи.

Засоби індивідуального захисту після роботи знімають у наступному порядку – рукавички, не знімаючи з рук, миють у 5% розчині соди (500 г кальцинованої соди на відро води), промивають їх водою, після чого знімають захисні окуляри та респіратор, спецвзуття, халат, головний убір. Окуляри респіраторів протирають 5% розчином кальцинованої соди, знімають рукавички і миють руки з милом. Прання спецодягу повинне здійснювати в міру забруднення, але не рідше, ніж через 6 робочих днів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)