На Кіровоградщині фахівці Держпраці під час онлайн-семінару проконсультували близько 20 посадових осіб гірничих підприємств

Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області під час дводенного онлайн-семінару проконсультували більше 20 посадових осіб гірничодобувних підприємств з питань охорони, гігієни праці та трудових відносин в умовах воєнного стану.

 Зокрема, завідувач сектору гірничого нагляду Юрій Деменський нагадав, якими нормативними документами регулюється правильність розробки родовищ корисних копалин відкритим способом, окреслив вимоги безпеки на робочих місцях, до експлуатації транспорту та в умовах аварійних відключень світла, газопостачання тощо.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Олена Хіміч озвучила, що Постанова Кабінету Міністрів України № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» та Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці № 41 є діючими і в умовах воєнного стану, жодних змін до зазначених нормативних документів не вносилося. Олена Хіміч наголосила, що у роботодавці не можуть продовжити дію попередньої атестації робочих місць за умовами праці, оскільки це не передбачено жодним нормативно-правовим документом. Періодичність атестації встановлюється підприємством в колективному договорі, але не рідше одного разу в 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника (власника) підприємства, організації.

Аналіз організаційних та технічних заходів, направлених на безпечне виконання робіт в електроустановках до та вище 1000 В здійснив головний державний інспектор Ігор Федоров.. Фахівець наголосив, що недотримання вимог організаційних та технічних заходів неминуче призведе до травмування, а можливо і до смертельних наслідків осіб які виконують роботи з ремонту та технічного обслуговування електроустановок.

Начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Ольга Середа проконсультувала посадових осіб про особливості та порядок оформлення документів дозвільного характеру на період воєнного стану. Акцентувала увагу присутніх на можливості декларування робіт підвищеної небезпеки та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та декларації про провадження господарської діяльності.

Завідувач сектору розслідування нещасних випадків на виробництві Костянтин Мазур акцентував на особливостях розслідування нещасних випадків на гірничодобувних підприємствах відповідно до  

Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

 

Запис семінару за посиланням https://www.youtube.com/channel/UCUl6N-XgLOHsHVkmtlZTjjw/featured

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)