Про методичну консультацію з питань гігієни праці під час зварювальних робіт

Методичну консультацію з питань гігієни праці під час виконання зварювальних робіт надала головний державний інспектор Наталія Струтинська одному із підприємств у Кропивницькому.

 Особливості умов праці зварників характеризуються наявністю низки небезпечних і шкідливих виробничих факторів, що є наслідком зварювального процесу. 

Створення і підтримання нормальних санітарно-гігієнічних умов праці в зварювальному виробництві досягається застосуванням системи профілактичних заходів.

Видалення зварювального пилу і газів з робочого приміщення виконують насамперед за допомогою місцевої вентиляції для стаціонарних і нестаціонарних зварювальних постів. 

Виробничі приміщення (складально-зварювальні цехи) необхідно обладнувати також загально обмінною припливно-витяжною вентиляцією. Механічна витяжна вентиляція з верхньої зони забезпечується осьовими витяжними вентиляторами. Для компенсації повітря, що видаляється витяжною вентиляцією, повинен бути забезпечений його організований приплив.

Інспектор нагадала про проходження  періодичних медичних оглядів для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливим чи небезпечними умовами  праці , осіб віком до 21 року відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» затвердженого Наказом МОЗ України № 46 від 21.05.2007 року.

Акцентувала увагу на застосуванні засобів індивідуального захисту працюючих, забезпеченні санітарно побутовими умовами, ознайомлені з умовами праці та про наявність на  робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів під розписку під час укладання трудового договору, на виконанні заходів, рекомендацій визначених закладом охорони здоров”я в Заключному акті за результатами проходження періодичного медичного огляду працівників та розробленні заходів на покращення умов праці на робочих місцях. 

Більше про безпечне ведення робіт на http://pratsia.in.ua.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)