Фахівці Управління під час семінару нагадали про заходи безпеки під час робіт у замкнених просторах

Семінар з питань безпеки праці у каналізаційних та тепломережах провели для працівників Кропивницького ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград» начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна та заступник начальника цього відділу Тетяна Петрова.

 Фахівці Управління нагадали про основні види робіт у замкнених просторах:роботи в спорудах інженерних комунікацій (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електропостачання, мережі ліній зв’язку та телекомунікацій тощо), спеціалізованих спорудах (наприклад, у силосній або сінажній башті, гноєзбірнику) та ємностях технологічних установок.

З метою запобігання нещасним випадкам запропоновано провести позачерговий інструктаж працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, які виконують роботи підвищеної небезпеки, забезпечити постійний контроль повітряного середовища під час виконання газонебезпечних робіт, які слід виконувати тільки в присутності відповідальних працівників.

Наголошено, що під час робіт під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки.

Також, спускаючись в глибокі вузькі канави, колодязі і виконуючи там роботи,  працівники мають пам’ятати, що людина поглинає кисень і виділяє велику кількість вуглекислоти. Це призводить до того, що в робочому місці створюється застійна зона, де концентрація кисню може бути 18% і менше, а вміст вуглекислоти 10% і більше. Робітник не помічає, як з’являється задишка, посилене потовиділення. А якщо і помічає, то пояснює це посиленою роботою. Поступово самоконтроль у робітників пропадає. Тому важливо знати, коли може створитися небезпечна ситуація.

Вдихання повітря з окисом вуглецю з концентрацією 0,128% протягом 0,5–1 години може викликати важке отруєння; з концентрацією 0,4 — смертельно, навіть при короткочасному впливі. При концентрації 1% людина втрачає свідомість після декількох вдихань, і через 1–2 хвилини настає смерть.

Безпечна виробнича діяльність обумовлюється з одного боку розробкою якісного проекту виконання робіт, з іншого — правильної та чіткою організацією робочого місця і проведенням робіт з урахуванням виділення шкідливих і отруйних речовин.

Роботи в колодязях, ємностях веде бригада з 3-х чоловік: бригадир або керівник розрахунку і двоє робітників (один для роботи в колодязі, другий — для роботи на поверхні, і для спостереження і в випадку необхідності надання допомоги працюючому в колодязі). Доручати спостерігачу виконувати будь — які інші роботи, з моменту установки знаків і огорожі до закриття кришки люка, зняття знаків та огородження, категорично забороняється. Порушення цього положення дуже часто призводить до нещасних випадків.

Роботи з тепловою мережею і газонебезпечні роботи повинні виконуватися під безпосереднім керівництвом інженерно-технічного працівника, за винятком виконання ремонтних робіт без застосування зварювання і газового різання на газопроводах з тиском газу не більше1961,33 Па (0,02 атм.), у яких максимальний діаметр становить 32 мм.

При технічному огляді прохідного каналізаційного каналу повинні бути присутніми відповідальні працівники служби експлуатації. Огляд проводиться двома групами. Одна група — не менше трьох осіб на чолі з начальником розрахунку — проходить по каналу, інша — не менше чотирьох осіб на чолі з помічником начальника розрахунку — знаходиться на поверхні і стежить за просуванням першої групи. Ця ж група перевіряє наявність газу в колодязях газоаналізатором або бензиновою лампою ЛБВК і надає допомогу групі, що проходить по каналу.

Категорично забороняється кидати в колодязь запалені сірники, папір і спускати гарячу свічки або запалений ліхтар, щоб встановити наявність газу. Щоб уникнути вибуху категорично забороняється курити, запалювати сірники і застосовувати відкритий вогонь в колодязі, над відкритим колодязем і поблизу нього.

Склад повітря перевіряється газоаналізатором або лампою ЛБВК. Якщо шкідливі гази не вдається видалити повністю, то дозволяється спускатися в колодязь тільки з запобіжним поясом і в протигазі ПШ-1 з викидним шлангом, який виходить на поверхню землі на 2 м у бік від люка з навітряного боку. Робітник спускається в колодязь, надягає запобіжний лямковий пояс і підганяє його так, щоб кільце розташовувалось не нижче лопаток, мотузку з кільцем з’єднують шляхом вплетення.

Перед спуском в колодязь необхідно перевіряти наявність і цілісність ходових скоб і міцності їх закладення.

Більше про безпеку робіт у замкнених просторах –на  https://pratsia.in.ua/

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)