Нагадуємо про охорону праці під час виконання робіт на об’єктах водопровідно – каналізаційного господарства

З настанням теплої погоди значно підвищується кількість проведення робіт на мережах водопостачання та каналізації. Тож, нагадуємо керівникам підприємств про заходи з безпечного виконання зазначених видів робіт.
При виконанні робіт на мережах водопостачання і каналізації повинні враховуватися можливі специфічні небезпечні та шкідливі фактори, до числа яких відносяться:
а) загазованість колодязів, камер, колекторів і небезпека вибуху, опіків і отруєння персоналу;
б) небезпека падіння при відкриванні або закриванні кришки люків колодязів і при спуску в колодязі;
в) можливість падіння різних предметів у відкриті люки на працюючих у колодязях;
г) небезпека обвалення ґрунту;
д) небезпека наїзду автотранспорту при роботах на вулиці;
е) вогкість у колодязях і котлованах, ін.
Роботи, пов’язані зі спуском персоналу в колодязі, камери, колектори, резервуари й інші підземні комунікації і пристрої, відносяться до розряду небезпечних і на їх виконання бригадам видається наряд-допуск із зазначенням небезпек і мір захисту.
Бригади повинні забезпечуватися справними інструментом і інвентарем, захисними засобами і пристосуваннями, а також аптечкою першої долікарської допомоги.
Кожен робітник бригади зобов’язаний пройти спеціальне навчання і перевірку знань з правил безпечного виконання газонебезпечних робіт (НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт»), а також повинний бути навчений правилам поводження з захисними засобами, зокрема з:
- кисневим ізолюючим протигазом;
- шланговим протигазом;
- лампою ЛБВК;
- газоаналізатором
 (НПАОП 0.00-3.07-09 «Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості»).
Роботи на мережах водопостачання і каналізації повинні виконувати експлуатаційні і ремонтно-аварійні бригади, що складаються не менш ніж із трьох чоловік.
Усі роботи на вуличних мережах робітники повинні виконувати в сигнальних жилетах.
При технічному (глибокому) огляді і роботах, зв’язаних зі спуском робітника в колодязь, бригада повинна складатися не менш, чим із трьох чоловік: один працює в колодязі, другий на поверхні, третій спеціально спостерігає за роботою в колодязі й у разі потреби допомагає працюючому у колодязі.
Забороняється відволікати на інші роботи робітника, що спостерігає, доти, поки працюючий у колодязі не вийде на поверхню.
Перед спуском у колодязь або камеру необхідно переконатися у відсутності їхньої загазованості, для чого використовують лампу ЛБВК відповідно до інструкцій заводу-виготовлювача, газоаналізатори.
Робота усередині колодязів, колекторів, у тунелях і траншеях і ін. аналогічних пристроях і спорудженнях без використання ізолюючих протигазів забороняється.
При виявленні газу в колодязі або камері потрібно видалити його. Після видалення газу працювати в колодязі дозволяється з постійним нагнітанням повітря вентилятором. При цьому для контролю лампа ЛБВК повинна знаходитися в колодязі.
Категорично забороняється видаляти газ випалюванням або подачею кисню з балона.
Виконавці газонебезпечних робіт зобов’язані:
1) пройти інструктаж з безпечного проведення робіт і розписатися в наряді-допуску;
2) ознайомитися з умовами, характером і обсягом робіт на місці їхнього виконання;
3) виконувати тільки ту роботу, що зазначена в наряді-допуску;
приступати до виконання робіт тільки за вказівкою відповідального за проведення цієї роботи;
4) застосовувати засобу захисту і дотримувати міри безпеки, передбачені нарядом-допуском;
5) знати ознаки отруєння шкідливими речовинами, місця розташування засобів зв’язку і сигналізації, порядок евакуації потерпілим з небезпечної зони;
6) уміти надавати першу допомогу потерпілим, користуватися засобами індивідуального захисту, рятувальним спорядженням і інструментом;
7) стежити за станом товаришів по роботі, надавати їм необхідну допомогу ;
при погіршенні власного самопочуття або виявленні ознак нездужання в товаришів роботу припинити і негайно сповістити про це відповідальному за проведення робіт;
8) припиняти роботи при виникненні небезпечної ситуації.
Якщо в діях працюючого всередині колодязя мають місце відхилення від звичайного поводження (ознаки нездужання, спроба зняти маску протигаза), а також при виникненні інших обставин, що загрожують його безпеки, роботу треба негайно припинити, а робітника евакуювати.
Після закінчення робіт відповідальний за їх проведення перед закриттям люків повинен особисто переконатися, що в колодязі не залишилися люди, прибраний інструмент, матеріали, не залишилося сторонніх предметів і зробити про це запис у наряді-допуску.
Підземне господарство міст та промислових підприємств складається з інженерних мереж різного призначення, колекторів, каналів та споруд на них. Це складна система, для обслуговування якої залучається висококваліфікований персонал. Виконання робіт на мережах водопостачання та каналізації має відбуватися з дотриманням «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць» (НПАОП 41.0-1.01-79).
Більш детально з методичними рекомендаціями щодо виконання робіт у замкнутому просторі можна ознайомитись на інформаційному порталі Держпраці у рубриці «Рекомендації: Як працювати безпечно за посиланням https://pratsia.in.ua/safe_work.php

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)