Фахівці Управління надали консультаційну допомогу релокованому медичному університету

Фахівці Управління Держпраці - начальник відділу з питань експертизи умов праці Олена Хіміч та начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва надали консультаційну допомогу національному медичному університету, який релокується на Кіровоградщину у зв’язку з бойовими діями. Інформаційна нарада відбулася за участю ректора університету Олександра Герасименка та інших спеціалістів закладу.

  Олена Хіміч особливу увагу приділила Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», питанням призупинення трудового договору та тривалості основних щорічних відпусток у літній період.

Роз’яснено, що згідно ст. 13 Закону призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором.

Оскільки призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором, вважаємо, що  роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині визначення та фіксації сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які були  належні працівникові, якщо б такого призупинення не було.

Також роз’яснено, що відповідно до статті 12 Закону, у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Коли тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше, невикористана різниця днів відпустки не втрачається, її надання переноситься на період після закінчення дії воєнного стану. У разі перенесення щорічної відпустки на новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем.

Ірина Чирва роз’яснила вимоги з охорони праці при застосуванні дистанційної організації роботи, що передбачено ст.13 Закону України «Про охорону праці» :

При укладенні трудового договору про дистанційну роботу, про надомну роботу на роботодавця покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу (навчання) працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки в межах використання таким працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем.

 Такий інструктаж (навчання) може проводитися дистанційно, з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема шляхом відеозв’язку. У такому разі підтвердженням проведення інструктажу (навчання) вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником.

 При виконанні дистанційної роботи роботодавець несе відповідальність за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи.

Також Ірина Чирва запропонувала керівнику закладу розглянути можливість щодо впровадження електронного документообігу з охорони праці відповідно до Порядку впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці, затвердженого наказом Мінекономіки України від 28.10.2020 р. №839-21.

Також представників закладу проінформовано про консультативні функції інформаційного порталу Держпраці https://pratsia.in.ua/ .

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)