Управління Держпраці надає консультативний супровід закладу вищої світи, що релокується

У рамках пілотного проекту Держпраці з організації допомоги організаціям, що відновлюють діяльність в умовах війни, посадові особи Управління Держпраці у Кіровоградській області надали консультаційну підтримку університету внутрішніх справ, який за юридичною адресою знаходиться в Маріуполі і на сьогодні розпочав релокацію матеріально-технічної бази та працівників на Кіровоградщину.

 Відбулася зустріч фахівців Управління – начальника відділу нагляду в АПК та СКС Ірини Чирви та начальника відділу з питань експертизи умов праці Олени Хіміч з проректором університету Олександром Куракіним та працівниками закладу.

Олена Хіміч роз’яснила, як застосовувати норми Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану ”, з приводу яких виникає багато питань як у працівників, так і у роботодавців.

Норми Закону № 2136-ІХ,  регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) та інше законодавство про працю — мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні, незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.   

Особливу увагу фахівець приділила тривалості основних щорічних відпусток у літній період для педагогічних та науково-педагогічних працівників. Відповідно до частини шостої статті 6 Закону України «Про відпустки» працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Водночас, відповідно до статті 12 Закону № 2136-ІХ у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Слід зауважити, що коли тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше ніж 24 календарних дні, невикористана різниця днів відпустки не втрачається, її надання переноситься на період після закінчення дії воєнного стану. У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем.

Ірина Чирва на запитання працівників надала роз’яснення вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17 квітня 2019 р. № 337 в частині застосування його норм у разі настання нещасного випадку з працівниками відомчого закладу освіти, які не відносяться до осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, поліцейських, військовослужбовців Національної гвардії, курсантів (слухачів) закладів освіти МВС і Національної гвардії .

За підсумками діалогу започатковано співпрацю із закладом щодо надання фахівцями Управління Держпраці у Кіровоградській області необхідних консультацій у межах повноважень Управління Держпраці.

Також зазначено, що консультаційну допомогу також можна отримати, скориставшись інформаційним порталом Служби https://pratsia.in.ua/ 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)