Які шкідливі виробничі фактори діють на робітників швейного виробництва?

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Дежпраці у Кіровоградській області Наталія Струтинська.

 Швейні підприємства зазвичай мають такі цехи: підготовчий, розкрійний, пошивочний. Технологічний процес складається з наступних основних виробництв (операцій): розкрій тканини та інших матеріалів, виготовлення окремих частин одягу, ниткове та клейове з’єднання (збирання) деталей, кінцева обробка одягу та надання їй потрібної форми.

Для працівників швейного виробництва характерні наступні шкідливі виробничі фактори: небезпека, пов’язана з використанням хімічних речовин; вплив шуму, вібрації; освітлення; пил (рослинного чи тваринного походження); підвищена температура; монотонність, повторюваність рухів, вимушена робоча поза; психоемоційне напруження. Ці та інші негативні фактори можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю працівників.

  Важливе значення мають заходи для усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я виробничих факторів на робочих місцях та профілактики професійної захворюваності у швейному виробництві. Перед усім потрібно модернізувати технології та обладнання з урахуванням як технічних, так  і гігієнічних вимог. Зменшення шуму та вібрації за рахунок установки обладнання з вібропоглинанням та своєчасним ремонтом обладнанням. Для зменшення пило та газоутворення облаштування системи вентиляції, з урахуванням технологічних процесів, об’єму та площі приміщень. Джерела значних тепловиділень (преса, сушарки, відпарювачі та інші) повинні мати теплоізоляцію та по можливості встановлюються в окремому приміщенні та інші заходи. 

Для робітників, які працюють у шкідливих умовах проводяться обов’язкові попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди. Метою яких є визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища. Отже, вчасні та якісні періодичні медичні огляди, професійний відбір, у  поєднані з іншими заходами дозволять значно знизити захворюваність та попередити виникнення професійних захворювань серед працівниць швейного виробництва.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)