Управління Держпраці нагадує надрокористувачам про необхідність погодження планів розвитку гірничих робіт на 2022 рік

Річні плани розвитку гірничих робіт (річна виробнича програма) розробляються користувачем надр згідно з Єдиними правилами охорони надр при розробці родовищ твердих корисних копалин (НПАОН 00.0-1.01-85) та погоджується згідно зі ст. 19 Гірничого закону України з органами гірничого нагляду. У документі визначаються напрямки розвитку гірничих робіт з дотриманням параметрів систем розробки, передбачених проектами розробки родовищ, обсяги видобутку корисних копалин, обсяги виконання геологорозвідувальних, розкривних, рекультиваційних, гірничокапітальних і гірничопідготовчих робіт, обсяги переробки мінеральної сировини та інших робіт, передбачених технічними проектами розробки родовищ при забезпеченні відповідних і безпечних умов праці.

 Річні плани розробляються у відповідності із погодженими та затвердженими проектами розробки родовищ, законодавчими та нормативно-правовими актами з охорони надр, промислової безпеки, охорони праці та охорони навколишнього природного середовища.

Погодження річних планів розвитку гірничих робіт здійснюється за наявності:

  • спеціального дозволу на користування надрами;
  • акту гірничого відводу;
  • дозволів та декларацій на виконання робіт підвищеної небезпеки, та на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;
  • проекту розробки, затвердженого та погодженого у встановленому порядку;
  • землевпорядної документації.

Нагадуємо керівникам суб’єктів господарювання, що виконання гірничих робіт без погодження з територіальним органом Держпраці, а також з відхиленням від погодженого річного плану не допускається. При виявлені в ході ведення гірничих робіт змін у геологічних, гідрогеологічних і гірничотехнічних умовах розробки родовища чи розробки окремих виїмкових одиниць, відповідні зміни необхідно вносити до річного плану за погодженням з територіальним органом Держпраці.

За порушення погоджених планів та вимог чинного законодавства передбачено відповідальність.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)