У Кропивницькому підприємство може сплатити штраф за створення перешкод в роботі інспектора праці

Під час роз’яснювальних заходів в одному із кіосків з реалізації випічки у Кропивницькому двоє працівників відмовились повідомляти будь-яку інформацію про своє працевлаштування інспекторам Управління. Фахівці з’ясували, що подібний заклад знаходиться в іншому мікрорайоні міста і яке товариство здійснює діяльність в даних кіосках, щоб провести захід контролю.

 Інспектори праці виявили, що за місцем діяльності товариства у двох кіосках виконували роботу 2 пекарі та 3 продавці. За інформацією Пенсійного фонду у товаристві не укладено жодного трудового договору за останні 2 роки. У визначений термін директор цього товариства на вимогу інспекторів не надав необхідних документів: накази на прийом найманих працівників, копії паспортів, трудові договори, повідомлення до податкової служби про прийом на роботу тощо.

Втім, відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням трудового законодавства інспектори праці мають право безперешкодно ознайомлюватись із будь якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством.

Порядком передбачено, що вимога інспектора праці про надання об’єктом відвідування для ознайомлення документів або їх копій, витягів із документів, пояснень, доступу до всіх видів приміщень організації робочого місця, внесена в межах повноважень, є обов’язковою для виконання.

Створення директором цього товариства перешкод є порушенням т.259 КзпП України в частині державного нагляду та контролю за додержанням законодавтва про працю.

Фахівець Управління Держпраці була позбавлена можливості виконати свої посадові обов’язки та здійснити інспекційне відвідування з питань легалізації трудових відносин.

Крім того, у зазначеного товариства протягом 2 років вже фіксувались порушення стосовно оформлення трудових відносин. Тож підприємство може сплатити штраф за створення перешкод для проведення інспекційного відвідування у розмірі 96 тисяч гривень.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)