Фахівці Управління нагадують про безпеку праці під час зернозбиральних робіт

З метою попередження виробничого травматизму під час жнивної кампанії, головні державні інспектори відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Кіровоградській області проводять превентивну роботу в аграрних підприємствах області.

 Посадовці  акцентують  увагу  на ризиках та небезпечних факторах під час зернозбиральних робіт відповідно до вимог НПАОП 01.0-1.02-18 «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві». Зважаючи на те, що травмонебезпечним періодом у сільськогосподарському виробництві є проведення зернозбиральних робіт звернуто увагу на те, що до роботи на тракторах та комбайнах допускаються механізатори віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії.

У зв’язку з ненормованим робочим днем у період жнив необхідно організовувати для працівників 30-40 хвилин перерви, через кожні 3-4 години роботи у спеціально відведених місцях. Здійснювати постійний контроль за безпекою руху автотранспортних засобів, зернозбиральної техніки, протипожежним захистом хлібних масивів та зерноскладів. В першу чергу це стосується приведення в належний стан об’єктів  сільськогосподарського виробництва, проведення навчань та інструктажів з усіма учасниками жнивної компанії на предмет дотримання вимог охорони праці і пожежної безпеки. Також, поповнити медичні аптечки для надання першої долікарської допомоги, позначити табличками та обладнати спеціальні місця для відпочинку та харчування працюючих.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)