Обережно, гроза !

Блискавка належить до природних метеорологічних небезпечних чинників. Це особливий вид проходження електричного струму через величезні повітряні прошарки. Його джерелом є атмосферний заряд, накопичений грозовою хмарою.

 Одним із показників безпеки є стійкість умов і засобів виробництва до дії грозових розрядів (грозостійкість - можливість протистояти уражувальній дії великих струмів, високих напруг (перенапруг) та електромагнітних полів грозових розрядів (блискавок). Для захисту від удару блискавки необхідно вживати комплексних заходів. Варто забезпечувати надійний захист людей та обладнання як зовні, так і всередині об’єкта.

 Блискавкозахист усуває удар від блискавок і захищає не тільки будівлі, але і радіозв’язок, антени телебачення, димові труби, вишки, технологічне обладнання і т.д. А необхідність установки захисту обумовлена тим, що напруга при одному грозовому розряді може досягати до 50 мільйонів В з силою струму при цьому в 100 000 А, при цьому супроводжується сильною звуковою, тепловою та світловою енергією.

Блискавкозахист в цьому випадку створений для того, щоб повністю позбавити людину від усіх можливих проблем, пов’язаних з ударами блискавок. Спеціалізований комплекс технічних рішень забезпечити безпеку житла і людей на найвищому рівні. При цьому навіть прямі удари блискавок будуть не страшні, бо система передбачає кожен нюанс у багатьох випадках на етапі проєктування самої споруди.

Під системами захисту від блискавок об’єктів інженерних комунікацій та технологічного устаткування розуміють зовнішні і внутрішні технічні пристрої, що дозволяють захистити їх, як від прямого впливу ударів блискавок, так і від вторинних дій – електричних, електромагнітних полів, що супроводжує грозовий розряд.

Розрізняють активні і пасивні системи захисту від блискавок. Пасивна, здатна перехопити блискавку до її розряду на конструкції будівельного об’єкта і відвести заряд в землю, складається з наступних елементів:

  • § Приймача блискавок;
  • § Блискавковідводів;
  • § Заземлюючих пристроїв.

В активній системі до цих невід’ємних елементів додаються пристрої, що генерують висхідний потік іонів, що притягає до себе грозовий розряд.

Що робити під час грози

Під час грози необхідно перебувати у приміщенні. Якщо це неможливо, вжити заходів безпеки: всі металеві предмети складіть на відстані не менше ніж 10 м від місця, де перечікуватимете грозу.

Знайдіть безпечне місце на галявині, ділянці молодняку, між деревами, що ростуть не ближче ніж 20 м одне від одного, в горах і на пагорбах ближче до середини схилу. За можливості необхідно розташуватися на ізольованому сухому матеріалі (сушняк, березовий луб тощо).

Під час грози ліпше не рухатися і особливо небезпечно:

• перебувати на вершині гір, горбів і на узліссі;• зупинятися біля струмків, річок, озер;

• ховатися під скелями і тулитися до них;

• підходити ближче ніж на 10 м до окремо стоячих дерев, стовпів, блискавковідводів, високих каменів;

• стояти біля опор та під дротами ліній зв’язку й електромережі, поблизу веж і геодезичних знаків;

• перебувати там, де люди або худоба раніше травмувалися під час грози, де неодноразово під час негоди розколювалися дерева.

Під час грози заборонено:

  • виконувати лісокультурні роботи; роботи з кущорізом-освітлювачем; лісосічні роботи;   
  • гасити лісову пожежу;
  • підсочувати дерева;
  • збирати насіння і плоди;
  • корчувати пні та трелювати пневий осмол;
  • перебувати під   тріангуляційними і спостережними вежами, притулятися до опор ліній електромережі, зв’язку, торкатися до виводів антени, поруч із іншими металевими предметами;
  • здійснювати переходи;
  • усі види польових робіт;
  • ховатися від грози в кабінах машин, під причепами тощо.

Перед грозою необхідно вимкнути радіостанції, відключити та заземлити антени (де це передбачає експлуатаційна документація), скласти металеві предмети в заздалегідь визначеному місці.   

Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу точку на своїй дорозі. Самотня людина в полі - це і є та сама висока точка. Якщо людина  залишилися на полі наодинці з грозою, необхідно сховатися в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присісти та пригнути голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастіше.

         Дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону.   Краще всього під час грози мобільні телефони вимикати, позбутися годинника, ланцюжків, парасольки  тощо.

         Шарова блискавка – явище досить рідке і не вивчене наукою. Тим не менше, утворення такого вкрай небезпечного для життя рухливого згустку електроенергії має місце. Головне при зустрічі з шаровою блискавкою – не робити різких рухів і не бігати.   Якщо неподалік виникла шарова блискавка, потрібно не поспішаючи відступитись назад, закриваючи при цьому руками лице та намагатись знайти укриття. Якщо шарова блискавка реагує на рухи, варто лягти на підлогу, закривши голову і шию. Період життя шарової блискавки як правило, не перевищує 15-20 хвилин, після чого вона вибухає, або просто зникає.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)