Радіослухачам – про додаткові відпустки за роботу на комп’ютері

На суспільному радіо  UA:Кропивницький 7 липня 2021 року начальник відділу з питань експертизи умов праці Олена Хіміч відповіла на питання слухачів щодо додаткової відпустки за роботу на комп’ютері.

 Зокрема було роз’яснено, що така відпустка відноситься згідно зі ст. 76 КЗпП України і ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» до щорічних додаткових відпусток. Така відпустка надається відповідно до ст. 8 Закону Украхни «Про відпустки» за особливий характер праці згідно зі Списком № 2 виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, який затверджений постановою КМУ від 17.11.1997 №1290.

Для працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у тому числі персональних комп’ютерах), передбачено надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів відповідно до позиції 58 розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» додатку 2 затвердженого постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290. Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Крім того, на відміну від шкідливих умов праці для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці не вимагається проведення атестації робочих місць за умовами праці.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Право на такий вид відпусток не залежить від виду монітору, технічних характеристик комп’ютера, та поширюється на всіх працівників, які у своїй роботі застосовують персональний комп’ютер.

На додаткові відпустки за роботу за комп’ютером поширюються усі норми, які стосуються надання щорічних відпусток або заміни їх грошовою компенсацією. Щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, мають надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку, у тому числі якщо колективний договір на підприємстві не укладено або в колективному договорі не встановлено гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток.

Право на додаткові відпустки за особливий характер праці мають і сумісники, але воно не поширюється на державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)