Розпочато організаційні заходи щодо підготовки та проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2021року

З червня 2021 року розпочинається літня оздоровча кампанія у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Фахівці Управління Держпраці - начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва та головний державний інспектор цього відділу Лілія Трубчанінова провели інформаційно - роз’яснювальну роботу з представниками 4 оздоровчих закладів області (ТОВ «ДОЗ Чайка», ТОВ «ДОЗ Бригантина», ТОВ ДОЗ «Дивограй»   ТОВ ДОЗ «Дружба»), які  будуть надавати послуги у поточному році.

 Під час нарад звернуто увагу на порушення, що допускалися у минулих роках та є тотожними.

Наголошено, що до виконання робіт допускаються працівники після проходження попереднього медичного огляду, вступних та первинних інструктажів,  навчання та перевірки знань з охорони праці на виконання відповідних робіт або експлуатацію машин механізмів, обладнання, устаткування. Роботи та експлуатація машин, механізмів, обладнання підвищеної небезпеки здійснюються виключно після отримання  дозвільних документів, перелік яких значно розширено постановою КМУ від 3 лютого 2021 року №77. Також слід організувати забезпечення працівників засобами індивідуального захисту професійного спрямування та з урахуванням карантинних заходів безпеки.

 Обладнання дитячих ігрових майданчиків, у тому числі каруселі, гойдалки, качалки та гірки повинні відповідати вимогам Правил будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки; застосування знаків безпеки і захисту здоров'я працівників - відповідно до Технічного регламенту.

З метою мінімізації виробничого травматизму через падіння, враження електричним струмом  роздані інформаційні листи «Обережно падіння», «Безпека у веденні електрогосподарства».

Наступним етапом буде участь фахівців управління в роботі обласної комісії з проведення перевірок стану готовності та роботи дитячих оздоровчих закладів у 2021 році.

Створення дітям належних умов перебування, забезпечення  охорони їх життя і здоров'я неможливо без безпечного трудового процесу працівників цих закладів - безпечних технологічних процесів, наявності засобів колективного та індивідуального захисту, належних санітарно-побутових умов, які повинні відповідати вимогам законодавства з питань охорони праці.  

Враховуючи те, що в закладах перебувають діти різних вікових категорій, а також діти, які потребують особливої соціальної уваги та особливих умов для оздоровлення,

порушення організації умов праці на робочих місцях створюють загрозу безпеці життєдіяльності дітей під час оздоровлення та відпочинку.

Отже треба йти на упередження до початку надання суб’єктом господарювання послуг.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)