Під час виконання робіт підвищеної небезпеки, за відсутності передбаченого законодавством дозволу, тяжко травмувався працівник

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці в області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався у березні поточного року на одному з підприємств Світловодська в приміщенні дільниці навантажувально-розвантажувальних робіт та складського господарства.

 Встановлено, що нещасний випадок стався внаслідок падіння з поверхні палетів з гофротарою висотою 2,5 метра, встановлених один на одного на піддонах. Вантажник, не використовуючи драбини, виліз по конструкції стелажів на гофрокартон для огляду вантажу. Верхній шар картону палети з’їхав, працівник оступився і впав на забетоновану підлогу.

Чоловік отримав тяжку черепно-мозкову травму, численні переломи та забої.

Комісія дійшла висновку, що нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1/П та береться на облік підприємства.

Крім порушення інструкціїз охорони праці, посадових інструкційв актірозслідування комісією зафіксоване виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою машин і механізмів за відсутністю  дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Таким чином не забезпечено належні умови праці, підтримання порядку, виконання правил охорони праці підлеглими працівниками, розробку та затвердження  інструкції з безпечного зберігання та проведення робіт на складі, карт на процеси проведення вантажно-розвантажувальних робіт, чим порушено п.6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, Правила безпеки для олійно-жирового виробництва, Правила охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт.

Комісія розробила заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)