Нагадуємо про особливості інфекції, спричиненої COVID-19 та основні правила профілактики захворювання

У зв’язку із зростанням кількості COVID-хворих, нагадуємо про особливості інфекції спричиненої коронавірусом та основні правила профілактики захворювання. Роз’яснення надає заступник начальника відділу з питань гігієни праці Лілія Ліпко – Гречуха.

 COVID-19 викликає ГРЗ, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання з ризиком летального результату.

  •  80% випадків інфекції є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень.
  • Вірус передається при контакті з хворим, тобто заходи громадської охорони здоров'я, такі як гігієна рук  і дотримання дихального етикету, є важливими діями, які  можуть попередити інфекцію.
  • Старший вік та наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Діти страждають менше, ніж дорослі, частота випадків у віковій групі 0-19 років низька.

Проблеми, які пов'язані з попередженням розповсюдження інфекції, спричиненої COVID-19

  •  вірус COVID-19 раніше ніколи не виявлявся в популяції людей, його поява пов'язана із мутацією, що обумовило можливість долання міжвидового бар'єру.
  • вірус виявився стійким у зовнішньому середовищі.
  • велика кількість легких та безсимптомних форм інфекції.
  • геном вірусу COVID-19 є найбільш «довгим» серед коронавірусів, чим пояснюють мутації вірусу (в середньому 2 мутації в місяць).
  • слабкі системи епіднадзору в багатьох країнах.
  • за результатами епидеміологічних досліджень в Китаї доведено, що за наявності особистого прямого контакту з зараженою людиною ймовірність зараження контактної особи складає від 1 % до 5 %.

Ознаки та симптоми:

  • лихоманка
  • озноб
  • кашель
  • задишка
  • можливі кишкові прояви (тошнота, діарея, діскомфорт у животі)

Швидке прогресування до важкої пневмонії та дихальної недостатності зазвичай відбувається протягом 1-го тижня

Частота клінічних проявів у хворих, які були госпіталізовані з інфекцію COVID-19:

температура   98-98,6 %

  сухий кашель    76-82 %

  задишка    43 %

 слабкість, міальгії    44 %

 вологий кашель    28-37 %

 головний біль    9 %

 кровохаркання    5 %

  діарея     14 %

 нудота  14 %

 блювота    5 %

Час від появи перших симптомів інфекції до появи задухи складав в середньому 5-7 діб.

Профілактика інфекції та інфекційний контроль для широкого загалу.

Щоб уникнути передачі, необхідно:

  • уникати скупчення людей та частого перебування у закритих переповнених приміщеннях
  • підтримувати відстань не менше 1 метра (бажано 2 метрів) від будь-якої людини із респіраторними симптомами (наприклад, кашель, чихання).
  • часто очищуйте руки, використовуючи антисептик на основі спирту, якщо руки не забруднені помітно (протягом 20-30 секунд) або мило з водою, коли руки помітно забруднені (40-60 сек)
  • якщо кашляєте або чхаєте накрийте ніс і рот зігнутим ліктем або паперовою серветкою, утилізуйте серветку відразу після використання та проведіть гігієнічну обробку  рук
  • утримуйтесь від дотику до рота і носа
  • Особам з респіраторними симптомами слідносити  медичну маску і якнайшвидше  звернутися за медичною  допомогою, якщо  відчувають лихоманку, кашель і утруднене  дихання.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)