Нагадуємо про особливості інфекції, спричиненої COVID-19 та основні правила профілактики захворювання
У зв’язку із зростанням кількості COVID-хворих, нагадуємо про особливості інфекції спричиненої коронавірусом та основні правила профілактики захворювання. Роз’яснення надає заступник начальника відділу з питань гігієни праці Лілія Ліпко – Гречуха.
COVID-19 викликає ГРЗ, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання з ризиком летального результату.
- 80% випадків інфекції є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень.
- Вірус передається при контакті з хворим, тобто заходи громадської охорони здоров'я, такі як гігієна рук і дотримання дихального етикету, є важливими діями, які можуть попередити інфекцію.
- Старший вік та наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Діти страждають менше, ніж дорослі, частота випадків у віковій групі 0-19 років низька.
Проблеми, які пов'язані з попередженням розповсюдження інфекції, спричиненої COVID-19
- вірус COVID-19 раніше ніколи не виявлявся в популяції людей, його поява пов'язана із мутацією, що обумовило можливість долання міжвидового бар'єру.
- вірус виявився стійким у зовнішньому середовищі.
- велика кількість легких та безсимптомних форм інфекції.
- геном вірусу COVID-19 є найбільш «довгим» серед коронавірусів, чим пояснюють мутації вірусу (в середньому 2 мутації в місяць).
- слабкі системи епіднадзору в багатьох країнах.
- за результатами епидеміологічних досліджень в Китаї доведено, що за наявності особистого прямого контакту з зараженою людиною ймовірність зараження контактної особи складає від 1 % до 5 %.
Ознаки та симптоми:
- лихоманка
- озноб
- кашель
- задишка
- можливі кишкові прояви (тошнота, діарея, діскомфорт у животі)
Швидке прогресування до важкої пневмонії та дихальної недостатності зазвичай відбувається протягом 1-го тижня
Частота клінічних проявів у хворих, які були госпіталізовані з інфекцію COVID-19:
температура 98-98,6 %
сухий кашель 76-82 %
задишка 43 %
слабкість, міальгії 44 %
вологий кашель 28-37 %
головний біль 9 %
кровохаркання 5 %
діарея 14 %
нудота 14 %
блювота 5 %
Час від появи перших симптомів інфекції до появи задухи складав в середньому 5-7 діб.
Профілактика інфекції та інфекційний контроль для широкого загалу.
Щоб уникнути передачі, необхідно:
- уникати скупчення людей та частого перебування у закритих переповнених приміщеннях
- підтримувати відстань не менше 1 метра (бажано 2 метрів) від будь-якої людини із респіраторними симптомами (наприклад, кашель, чихання).
- часто очищуйте руки, використовуючи антисептик на основі спирту, якщо руки не забруднені помітно (протягом 20-30 секунд) або мило з водою, коли руки помітно забруднені (40-60 сек)
- якщо кашляєте або чхаєте накрийте ніс і рот зігнутим ліктем або паперовою серветкою, утилізуйте серветку відразу після використання та проведіть гігієнічну обробку рук
- утримуйтесь від дотику до рота і носа
- Особам з респіраторними симптомами слідносити медичну маску і якнайшвидше звернутися за медичною допомогою, якщо відчувають лихоманку, кашель і утруднене дихання.