Завершено технічне розслідування причин аварії, що сталася у Кропивницькому внаслідок вибуху газоповітряної суміші

Комісія під головуванням начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Галини Спіріної завершила технічне розслідування аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася 13 лютого 2021 року у Кропивницькому.

 Комісія дійшла висновку, що власник приватного будинку ввімкнув газову плиту для обігріву, поклавши на решітку плити великий камінь та 40- літрову каструлю для нагріву води. Під час горіння конфорки нагрівся камінь, від високої температури гумовий шланг на газову плиту почав плавитись, на ньому з'явився отвір і природний газ почав виходити назовні, заповнюючи приміщення кухні. Концентрація газоповітряної суміші досягла меж вибуховості.

Вибухом частково зруйновані конструкції будівлі (зміщення перекриття, руйнування стіни в місці розташування віконної рами, обвал стелі). Власник будинку отримав опіки різних частин тіла.

Комісія запропонувала заходи щодо запобігання подібним аваріям.

Наголошуємо: використання газових приладів не за призначенням може призвести до аварій, пов’язаних з використанням газу  в побуті!

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)