Про вимоги під час роботи з екранними пристроями

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ганна Кузьмінська.

Під час робити з комп’ютерною технікою потрібно керуватися Вимогами щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями (НПАОП 0.00-7.15-18).
⦁ До роботи на комп’ютеризованому робочому місці з екранними пристроями допускаються працівники, що пройшли вступний та первинний інструктажі з питань охорони праці та пожежної безпеки.
⦁ Користувач ПЕОМ один раз на 6 місяців повинен проходити повторний інструктаж з питань охорони праці.
Мінімальні вимоги безпеки до екранних пристроїв
⦁ 1. Екранні пристрої не мають бути джерелом ризику для працівників.
⦁ 2. Усе випромінювання, за винятком видимої частини електромагнітного спектра, має бути зведене до незначного рівня з погляду безпеки і охорони здоров’я працівників.
⦁ 3. Зображення на екрані має бути стабільним, без миготінь або інших видів нестабільності.
⦁ 4. Яскравість та/або контрастність символів має легко регулюватися працівником під час роботи з екранними пристроями, а також швидко адаптуватися до навколишніх умов.
⦁ 5. Вибираючи екрани, слід надавати перевагу таким екранам, які легко та вільно повертаються і нахиляються відповідно до потреби працівника.
⦁ 6. Екран не має відблискувати або відбивати світло, щоб не викликати дискомфорту у працівника під час роботи з екранними пристроями.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)