Рішенням суду за позовом Управління Держпраці зупинено роботу ліфтів у Кропивницькому

Кіровоградський окружний адміністративний суд розглянув справу (№340/1095/20) за позовом Управління Держпраці у Кіровоградській області щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до Комунального підприємства Житлово-експлуатаційна організація №1 Міської ради міста Кропивницького.  

 У позовній заяві Управління просить суд зобов`язати відповідача зупинити експлуатацію трьох пасажирських ліфтів по вулиці Короленка та одного пасажирського ліфта по вулиці Винниченка у Кропивницькому до усунення зазначених порушень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що плановою перевіркою, яка проходила з 22 по 28 січня 2020 року, з питань дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у зазначеному комунальному підприємстві  виявлено 58 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Окремі з них, згідно з актом перевірки, можуть створювати загрозу життю та здоров`ю людей. Зокрема, після отримання негативного висновку експертного обстеження (технічного діагностування) із зазначенням порушень вимог нормативно-правових актів, організаційно-методичних документів, а також виявлених дефектів, пошкоджень і несправностей, негативно впливають на безпечну експлуатацію устаткування (власником устаткування не проведено відповідних відбудовних робіт пасажирським ліфтам).

Після закінчення призначеного строку служби (подовжувального строку безпечної експлуатації) пасажирським ліфтам не проведено позачерговий технічний огляд, а також роботодавцем не припинено експлуатацію устаткування, якому не проведено зазначений огляд.

Таким чином порушено вимоги статті 13 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ, пункту 37 НПАОП 0.00-6.18-04 Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 №687.

Примірник акта перевірки отриманий начальником комунального підприємства без зауважень або заперечень. З метою усунення виявлених порушень позивачем видано припис.

Відповідно до листа КП повідомлено про часткове виконання даного припису, при цьому ряд порушень не усунуто.

Рішення суду може бути оскаржено до Третього апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Згідно з інформацією підприємства, робота трьох ліфтів зупинена. Порушення щодо четвертого були усунені в повному обсязі.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)