Завершено повторне спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком з працівником ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат»

Перерозслідування проводилось у звязку з заявою дружини потерпілого, який помер внаслідок тяжких травм на виробництві.

 Нещасний випадок стався на території шлакового відвалу № 4 для вивантаження рідкого шлаку з шлаковозів до басейну  за таких обставин. Оператор посту надала заявку на вивезення рідкого шлаку з двох печей металургійного цеху. Двоє працівників на локомотиві  забрали завантажені шлаковози з-під печей і повезли їх на злив до шлакового відвалу.

Біля посту №5 шлакувальник приєднав штепсельний роз’єм РШФС до вилки шлаковозу, не закріпивши його за допомогою гайки запобіжного пристрою. Після цього, з посту дистанційного керування почав кантування (перевертання) шлаковозу. Не прослідкувавши за процесом, він помітив, що чаша шлаковозу кантується в зворотній бік. Працівник намагався зупинити кантування, натискаючи на перемикач, але шлаковоз не реагував на натиснення у зв’язку з тим, що в цей час з чаші шлаковозу почав розливатися рідкий шлак і пошкодив гнучкий кабель живлення. Через кілька секунд шлаковоз зупинився, почалося загоряння посту. Працівник побіг у напрямку іншого посту, який знаходиться у кінці шлакового відвалу, але через задимлення не помітив рідкий шлак і впав у нього. На працівнику загорівся спеціальний одяг. Потерпілому надали першу медичну допомогу і доставили до Голованівської центральної районної лікарні.

Подальше лікування потерпілий, перебуваючи в тяжкому стані,  продовжив в обласній лікарні, де і помер.

Згідно з актом розслідування, основна причина нещасного випадку – організаційна: невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Зокрема, порушення інструкції, затвердженої наказом директора ТОВ «ПФК», згідно з якою відповідальні працівники повинні в момент зливу чаш зі шлаком знаходитись не ближче, ніж на 10 метрів від чаші, візуально спостерігати за її рухом у сторону зливу.

Супутньою причиною нещасного випадку вказано порушення стосовно забезпечення освітлення робочих місць, безпечного стану проходів та переїздів, дотримання трудової і технологічної дисципліни працівниками зміни.

Розроблені заходи  щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)