Чи мають право на безкоштовну видачу молока як профiлактичного засобу спiвробiтники установи, якi перебувають повний робочий день у зонi дiї шкiдливих речовин та шкiдливих факторiв?
Відповідь надає начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч
За статтею 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону працi» молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв мають працiвники, зайнятi на роботах iз шкiдливими умовами працi.
З ухваленням постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.08.92 № 442 «Про Порядок проведення атестацiї робочих мiсць за умовами працi» вiднесення робiт до категорiї iз шкiдливими i важкими умовами працi та визначення права працiвникiв на пiльги i компенсацiї за роботу в цих умовах, у тому числi на безкоштовне отримання молока, провадиться на пiдставi результатiв атестацiї вiдповiдних робочих мiсць за умовами працi.
Згiдно з Гiгiєнiчною класифiкацiєю працi за показниками шкiдливостi та небезпечностi факторiв виробничого середовища, важкостi та напруженостi трудового процесу, затвердженою наказом МОЗ України вiд 08.04.2014 № 248 (набрав чинностi з 30 травня 2014 pоку), шкiдливi умови працi - це умови, що характеризуються такими рiвнями шкiдливих виробничих факторiв, якi перевищують гiгiєнiчнi нормативи та здатнi чинити несприятливий вплив на органiзм працiвника та/або його нащадкiв.