У Петровому інспектор праці нагадала про переваги легальної праці

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів  Управління Держпраці у Кіровоградській області Ірина Яновська провела роз’яснювальну роботу щодо легалізації зайнятості та заробітної плати населення з метою запобігання тінізації ринку праці серед суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у смт. Петрове.

   Інспектор зазначила що питання легалізації тіньової зайнятості було актуальним завжди, адже знайти пристойну роботу, яка була б до душі та гідно оплачувалася, досить непросто.

 Основа соціальної захищеності працівника – офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства.

  Необхідно пам’ятати: ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «у конвертах» роботодавець фактично позбавляє права працівника на:

-         захист своїх трудових прав

-         отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві

-         оплату лікарняних листів;

-         отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу;

-         отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

-         отримання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

-         отримання гідної пенсії.

        Негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення:

-         права вимагати виконання роботи належним чином;

-     можливості вимагати від найманого працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи;

-         можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності;

-         можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення тощо.

     Під час роз’яснювальної роботи головним державним інспектором наголошено, що за порушення вимог законодавства про працю чинним законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

    Також було роздано інформаційні буклети, із зазначенням контактних телефонів фахівців Управління, за якими можна отримати консультацію з будь-яких питань щодо законодавства про працю.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)