Статті

Фахівці Управління Держпраці в області консультують безробітних та роботодавців у міськрайонному центрі зайнятості

У приміщенні Світловодської міськрайонної філії  Кіровоградського обласного центру зайнятості головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Інною Кривенко спільно з фахівцями філії проведено інформаційний семінар на тему «Запобігання незадекларованої працї та з’ясування її причин» із роботодавцями та безробітними.

У семінарі взяли участь 10 представників роботодавців:

Спільне Українсько-Болгарське Баготопрофільне ТОВ "НАК", ПП ТД «Каскад Плюс», КП«Житлосвіт» та інші, а також близько 40 безробітних.

Ключовими питаннями обговорення стали виявлення незадекларованої праці, з’ясування причин поширення цього явища, виведення неформальної зайнятості з «тіньової « економіки» та можливі негативні наслідки її використання для роботодавців та найманих працівників.

Спілкуючись із суб’єктами господарювання спеціаліст наголосила на обов’язковому дотриманні норм трудового законодавства, в тому числі, порядку оформлення трудових відносин з найманими працівниками, порядку і термінами оплати праці, дотримання та забезпечення пільг і гарантій для працівників. Зокрема, особливу увагу акцентували на ризиках, які несуть працівники і роботодавці при неналежному оформлені трудових відносин. Адже, працівник, який не оформлений на роботу відповідно до вимог чинного законодавства, позбавляється права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві, гарантії за колективним договором, отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу. Через несплату єдиного соціального внеску і податків такий працівник втрачає страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості адже, пенсію буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

В ході проведення роз’яснювальної роботи роботодавців поінформовано щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками, наголошено на відповідальності за фактичний допуск працівника до роботи без укладення з ним трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час  та виплату заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

Нагадали, що за одного найманого працівника, допущеного до роботи без належного оформлення трудових відносин, передбачено штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат. Тобто, «тіньова» зайнятість має великий ряд негативних наслідків.

Крім того, спеціаліст Управління поінформувала роботодавців про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю та наголосила, що головна мета подібних інформаційних візитів – це запобігти  порушенням трудового законодавства шляхом відкритого спілкування.

Всім присутнім на семінарі були роздані інформативні буклети.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)