Види корупційних правопорушень та відповідальність за їх вчинення обговорено під час навчання в Управлінні

13-14 квітня головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела з працівниками Управління навчання на тему: «Сутність корупції та корупційних правопорушень. Поняття та види корупційних правопорушень, за вчинення яких установлено кримінальну відповідальність».

 Ангеліна Мусієнко зазначила, що вирішення проблеми протидії корупційним правопорушенням значною мірою залежить від того, наскільки правильно зрозуміла її сутність.

Сутність корупції полягає в тому, що вона спотворює суспільні відносини, порушуючи нормальний порядок речей у суспільстві. Сьогодні корупція є однією з основних проблем. Для багатьох країн вона є питанням виживання: від вирішення її значною мірою залежить якщо не саме існування держави, то щонайменше стратегічний напрямок її економічного, політичного та матеріального розвитку.

Корупція є складним соціальним явищем з надзвичайно великою диверсифікацією, тобто різноманітністю проявів та форм. Враховуючи те, що за своїм змістом корупція є складним і багатогранним явищем, перемогти її лише одними методами неможливо, адже необхідно змінити зміст і характер суспільних відносин, менталітет та сприйняття законних правових норм взаємовідносин як непохитної основи діяльності.

Доповідач зазначила, що виділяють такі основні ознаки корупційних дій:

1) взаємна угода учасників дії;

2) існування взаємних зобов’язань;

3) одержання певних переваг для обох сторін;

4) прийняття рішення, яке порушує закон або суперечить моральним стандартам;

5) свідоме підпорядкування суспільних інтересів особистій вигоді;

6) обидві сторони намагаються приховати свої дії.

До корупційних проявів належать:

1)зловживання владою і службовим (офіційним) становищем;

2)отримання неправомірної вигоди;

3) комерційний підкуп;

4) інше незаконне використання особою свого службового становища всупереч законним інтересам суспільства і держави для отримання вигоди у формі грошей, цінностей, іншої власності.

Основний принцип корупційних відносин полягає в тому, що вчинені корупційні дії вигідні обом сторонам.

Увагу слухачів акцентовано на тому, що в статті 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, що за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 3 Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності.

При цьому, статтею 1 Закону України «Про запобігання корупції» визначено окремі терміни «корупційне правопорушення» та «правопорушення, пов’язане з корупцією». З них видно, у тому числі, й різницю між кількістю видів відповідальності, що передбачені за вчинення правопорушень такого роду.

Корупційне правопорушення - діяння, що містить ознаки корупції, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 3 Закону, за яке законом встановлено кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Правопорушення, пов’язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 3 Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Таким чином, за вчинення корупційного правопорушення встановлено три види відповідальності: кримінальну, дисциплінарну, цивільно-правову.

За правопорушення, пов’язане з корупцією, встановлено чотири види відповідальності: кримінальну, адміністративну, дисциплінарну, цивільно-правову.

Навчання проводилося мультимедійним супроводженням.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)