Роботодавці, які порушили права громадян на легальне працевлаштування понесуть фінансову відповідальність

Фахівці Управління під час інформаційних заходів постійно роз’яснюють переваги легальної, а значить, безпечної праці. Однак, за результатами інспекційних відвідувань інспектори продовжують виявляти неоформлених працівників.

 Так, у лютому поточного року, в одній із точок торгового центру у Кропивницькому продавець-консультант реалізовував тютюнові вироби без відповідних документів на працевлаштування.

У Кропивницькому районі у березні цього року фахівці Управління на автозаправній станції (фактичне здійснення підприємницької діяльності товариства) зафіксували за роботою касира без оформлення трудових відносин.

Ще в одному із магазинів обласного центру інспектори виявили працівницю, яка здійснювала продаж напоїв та продуктів. Вона повідомила, що стажується протягом двох днів на посаді продавця. Але допуск до роботи стажиста без укладення договору і без оплати його праці є порушенням вимог трудового законодавства

Таким чином у всіх трьох роботодавців встановлене порушення вимог ст. 21 та 24 Кодексу Законів про працю України щодо укладення трудового договору, зокрема, повідомлення податкової служби про прийняття працівника на роботу.

Факти неперебування у трудових відносинах підтвердились і за інформацією Пенсійного фонду.

Таким чином, роботодавці, які порушили права громадян на легальне працевлаштування, понесуть фінансову відповідальність. Штрафна санкція, передбачена абз.2 ч.2 ст.265 Кодексу законів про працю України (фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) відносно 1 працівника становить 60 тисяч гривень.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)