За ненадання інформації для проведення заходу державного контролю підприємець із Кропивницького може сплатити 96 тисяч гривень штрафу

У лютому цього року головні державні інспектори відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області під час превентивних заходів у магазині, де здійснює діяльність з торгівлі фруктами один із фізичних осіб-підприємців, виявили можливе використання неоформлених трудових відносин.

 Інспектори встановили двох осіб, які виконували роботу продавців, надавали консультації покупцям та наглядали за товаром. Спілкування та виконання посадових обов’язків цими особами було зафіксоване на камери мобільних телефонів інспекторів. Крім того, за даними Пенсійного фонду, на момент відвідування підприємцем не укладено жодного трудового договору за останні два роки.

Фахівці Управління розпочали інспекційне відвідування за фактичним місцем здійснення діяльності ФОП. Оскільки підприємець був відсутній, йому передано вимогу про надання необхідних документів для проведення відвідування. У телефонній розмові він підтвердив інспекторам, що ознайомлений з вимогою, але у визначений термін не з’явився і документи не надав. Було складено акт про неможливість проведення заходу державного контролю.

На підставі акта на адресу ФОП направлена постанова про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Штрафна санкція, передбачена абз.8 ст.265 КЗпП України встановлена у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати в сумі 96 тисяч гривень(6000грн.х16).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)