Посадові особи Управління взяли участь у засіданні Аграрної ради при облдержадміністрації та науково-практичному семінарі з проведення весняно-польових робіт

16 березня начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Олександр Кухаренко та заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС Управління Іван Приймак взяли участь науково-практичному семінарі на тему "Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2021 року", який пройшов на базі Інституту сільського господарства Степу НААН у с. Созонівці Кропивницького району. Семінар проведено під головуванням очільника Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Назаренка.

 Захід розпочався з проведення першого засідання Аграрної ради Кіровоградщини, яку очолює голова ОДА і до її складу входять 80 представників агробізнесу, представники територіальних органів міністерств та відомств.

У рамках семінару розглянуто актуальні питання щодо проведення весняно-польових робіт регіону, у тому числі безпечного застосування пестицидів, попередження виробничого травматизму та організації безпечних умов праці під час підготовки та проведення весняно-польових робіт на підприємствах агропромислового комплексу.

Презентовано основні пріоритети діяльності Управління Держпраці на 2021 рік. Окрему увагу приділено заходам щодо посилення превентивної роботи та наглядової діяльності на підконтрольних підприємствах. Зокрема, всім керівникам підприємств агропромислового комплексу необхідно підвищити особисту відповідальність та постійно контролювати безпеку працюючих, адже здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від виробничої бази.

Наголошено на першочергових заходах щодо  безпечного проведення весняно-польових робіт.

Створення технологічної карти робіт перед початком посівної, до якої необхідно включити усі аспекти виробничих операцій, у тому числі і з охорони праці.

Проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях з   працівниками, проходження медогляду, перевірка знань працівників (особливо механізаторів) щодо дотримання правил безпечного виконання робіт.

ü  Контроль за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни.

Недопущення до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння, хворобливому або стомленому стані.

 Фаховий рівень працівників повинен відповідно до виконуваних робіт

Перевірка відповідності машин та обладнання вимогам правил з охорони праці, пожежної безпеки, дорожнього руху та електробезпеки.

Організація руху та розміщення машин, агрегатів, транспортних засобів на полях, які необхідно проводити виключно згідно з розробленими технологічними картами.

Організація в польових умовах пунктів обігріву і харчування працівників, можливість надання за необхідністю медичної допомоги.

Забезпечення  працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Недопущення працівників до роботи без засобів індивідуального   захисту, а  також якщо вони знаходяться в забрудненому, несправному стані   або з  простроченими термінами періодичних випробувань.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)